Венци и цветя за 3 март в Дупница

С поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на Опълченците в Дупница започна честването на 3 март. Много дупничани сведоха глава и поднесоха цвете в знак на признателност към делото и саможертвата на хилядите знайни и незнайни герои, дали живота си за свободна България.

Пред паметната плоча на опълченците в Дупница венци поднесоха общинското ръководство, читалищни секретари и граждани.

Честването на 143 години от Освобождението на България от турско робство продължи с вдигане на Националния флаг на площад "Свобода", под звуците на химна на Република България. Знамето беше вдигнато от танцьорите на Сдружение ФТА “Дупница - 2000 „

Трети март не е само дата, а завет, изтъкан в сърцето на всеки българин - непобедими сме тогава, когато сме обединени, обединени като стройните редици на българските четници и опълченци, воювали и извоювали свободата на България с упоритост и саможертва.

Печелим тогава, когато сме решителни като десниците на предците ни, хванали щик, но и подкрепящи брата. Има смисъл да продължаваме хода си напред, ако го правим в името на високата кауза на свободата и просперитета на Отечеството и добруването на нацията.

Днес е празник.

Радвайте се с радостта, която е утешила страданието на народа ни от още живите рани по загубените синове преди 143 години. Днес е празник, общ за всички ни и личен за всекиго, а на празник - благодарим. Нека благодарим смирено, но горещо на тези, които са ни подарили повод вече 143 години да празнуваме не само на тази дата, а всеки ден, че сме свободни, а не робове.

И нека не забравяме – за да бъде почитта ни искрена не трябва само да подаваме цвете с ръка пред паметниците и паметните плочи, а да носим в душите и умовете си синовната любов към Родината и братска грижа към околните. Това е, което ни прави българи! Това е, което ни свързва със знайните и незнайни герои – любовта към България и към човека.

Днес е празник! А на празник се отправят пожелания. Пожелавам на всички ни да бъдем достойни, да постигаме целите си и да не спираме да се развиване. И нека никога да не забравяме, че трябва да вдигаме ръка, само за да защитим; че трябва да повишаваме тон, само за да окуражим; че трябва да разбираме, а не да съдим; че има смисъл, само ако вървим напред не само заради себе си, а заради всички ни.

Честит празник!". Това каза в речта си кмета на община Дупница, инж. Методи Чимев.

В празничната програма се включиха танцьорите от сдружение ФТА “Дупница – 2000“ с ръководители Воин и Галя Войнови, ВГ„Рила войс“ при ОУ“ Неофит Рилски“ с ръководител Таня Камбурова, както и Георги Захаринов и неговият внук Гого с изпълнение на „Опълченците на Шипка“. В небето над Дупница полетяха балони в цветовете на българския трибагреник.

Прочетете още