До 30 ноември се удължава срокът на извънредна епидемична обстановка

Активираха преговорите за откриване на авиолинията Пловдив-Бурса

| България, Пловдив | dnews

В активни преговори за откриване на редовна авиолиния Пловдив-Бурса-Анталия участват членовете на Дружеството на българските и турските бизнесмени „Бултиш“. Бизнес интересите на турските инвеститори в региона на Тракия икономическа зона, както и желанието на големите туроператори да увеличат туристическия пътникопоток между двете държави, са основните предпоставки за настояването на собствениците на различни компании. От сдружението, което работи в полза на партньорството между български и турски фирми вече 20 години, смятат, че това ще засили и контактите между културните среди.

От Turkish Airlines са изявили готовност да предоставят самолети, които да летят по направление Пловдив-Скопие-Бурса и Пловдив-Бурса-Анталия. Преговорите са възобновени преди дни от турска делегация, предвождана от депутата Мустафа Есгин, който е и председател на парламентарната комисия за приятелство между България и Турция. Освен с членовете на „Бултиш“, делегацията е провела срещи и с представители на туристическия бранш, както и с директора на турските авиолинии в София Мехмет Гюркайнак и изпнълнителния директор на летище Пловдив Спас Шуманов.

От бизнеса отчитат и ръст в търговските отношения между двете държави, които в момента възлизат на 5 млрд. долара.  Всичко това предопределя необходимостта от редовни авиолинии с България и на първо място с Бурса, който е крупен търговско-индустриален център, а сред тримилионното му население има немалко жители, които са изселници от България. Заявка за това има и от деловите среди в четвъртия по големина град в югоизточната ни съседка.

По данни от представители на „Бултиш“, към момента няма интерес от турска страна към концесията на летище Пловдив. Затова пък от асоциацията на туропераорите в Турция „Турсаб“, в която членуват над 11 000 компании, обявяват, че могат да гарантират 50% от пътникопотока по новата линия. Ако има редовни полети от Пловдив до Бурса, с удобни връзки за Анталия, това ще разтовари изключително много и трафика на летищата в Истанбул, на които нерядко се налага самолетите да кръжат продължително, докато получат разрешение за кацане, коментира г-н Шахап Акташ, един от първите големи инвеститори в Тракия икономическа зона.

Надяваме се българските власти да съдействат за разкриване на тази нова авиолиния, защото това ще е добре за развитие на бизнеса и туризма, коментира зам.-председателят на сдружението Донка Колева. В скоро време се очаква и родна делегация да замине за среща в Турция, за да продължат разговорите около откриването на новата авиолиния.

Прочетете още