Възпитаници на IT гимназията представиха внушителни проекти (СНИМКИ)

38 отбора се включиха в сътезание на тема "Синя икономика"

test

Възпитаници на професионалната гимназия по програмиране и иновации в Бургас демонстрираха възможностите на специализиран интернет портал, чиято цел е да информира света за опасностите от замърсяването на световния океан. С проекта си "Blue World" Кристиан Иванов, Дани Димов и Александър Христов акцентираха върху това колко важен е океанът за оцеляването на планетата ни, за страните и общностите в тях.

Отборът им Oceans United спечели надпреварата по технологии на тема "Синя икономика" 2020, част от "Tech Days" събитията в гимназия посветени на програмирането и технологиите. „Проучихме внимателно всички детайли преди да направим сайта. Това ни отне около 2 седмици. Самото изготвяне на сайта ни отне още две седмици. Аз лично съм доволен от нашето представяне“, каза пред „Дарик“ Кристиян Иванов.

Шест отбора-финалисти презентираха своите иновативни разработки. В състезанието участваха общо 38 отбора от компютърната гимназия. Всеки отбор бе съставен от трима ученици от 9-ти клас, които бяха изправени пред предизвикателството да измислят, разработят и програмират цялостна идея със собствен уеб сайт, включващ различни функционалности и възможности за проверка състоянието на въздуха, водата и вятъра и използването им за добиване на чиста енергия от природата, разясняване на ползите от т.нар. синя икономика, измерване на важни компоненти като температурата, влажността, атмосферното налягане и много други.

На второ място се нареди отбор Tech Bears с проект "AirProject", чиято цел е да измерва в реално време и следи качеството на въздуха и различните параметри на околната среда като температура, влажност, налягане и други, за да могат жителите в района да бъдат запознати с актуалните условия във всеки един момент.

"Благодарим ви затова, че ни се доверихте и само за една година доказвате ползите от това училище. Вече започна проектирането на втория корпус на гимназията, в която също ще има модерни технологии. Бъдете все така дръзки и находчиви, не се страхувайте да експериментирате", сподели заместник-кметът по образование Йорданка Ананиева и отправи предложение към отбора Tech Bears пробно да се въведе проекта им AirProject в една от детските градини в града.

В състава на журито, което оценява отборите бяха зам.-кметът Йорданка Ананиева, зам.-ректорът на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. Сотир Сотиров, Георги Георгиев - представител на IT компания "ТехноЛогика", директорът на компютърната гимназия Димитрина Тодорова и преподавателят по английския език Йорданка Николова.

 

Прочетете още