Възможно ли е светът да премине изцяло към възобновяеми енергийни източници?

| Свят, Любопитно | dnews

Изявление на Робърт Х. Франк, професор по мениджмънт и икономика в университета Корнел, касаещо възобновяемите енергийни източници, предизвика противоречиви реакции в интернет пространството.

Проф. Франк смята, че икономистите, които отхвърлят идеята за широко разпространение на електрическите превозни средства, игнорират явлението „социална зараза“.

В материал за wattsupwiththat.com гост-авторът Ерик Уоръл изказва своето мнение относно твърденията на професора. Според него, за момента е невъзможно светът да премине изцяло към възобновяеми енергийни източници. Той споделя още, че ако беше възможно да бъде намерен заместител на изкопаемите горива, то те вече щяха да са изчезнали.

Възможно ли е торове да се използват за захранване на кораби?

В изявлението си професор Франк обяснява как партньорският натиск може да допринесе за борбата с климатичните промени. Според него купуването на електрически автомобили и слънчеви колектори от едни хора убеждава и други да предприемат тази стъпка. Тази верижна реакция може да помогне много за изменението на климата.

„Борбата с климатичните промени в действителност ще изисква масово социално движение. Критиците не могат да разберат как малките индивидуални избори могат да задействат мощна революция”, твърди Робърт Франк.

„С изключение на президента Тръмп, почти всеки водещ политик на Земята се опитва да допринесе за борбата с климатичните промени. Милиарди долари, вероятно трилиони, са били наляти във възобновяеми енергийни източници и търговия с въглерод”, смята Ерик Уоръл.

Здрав разум срещу "зелен" разум

Авторът коментира също и опитите на инженерите на Гугъл да намерят възможен начин, по който през 2014 г. светът да премине изцяло към възобновяеми енергийни източници. Тогава те откриват за свой ужас, че не съществува вариант, чрез който това да стане напълно възможно.

Тогава от компанията не искали да се отказват - хората, които ръководили проучването, били посветени на „зеления живот”, но нямали представа каква трябва да бъде следващата стъпка.

Ерик Уоръл изразява своето мнение недвусмислено, като се обръща директно към Робърт Франк с думите:

Моето предложение, проф. Франк - имате икономическите умения, направете своето собствено проучване за възобновяемите енергийни източници. Погледнете изследването на Гугъл и разберете къде са се объркали. Защото, ако намерите начин да направите възобновяемите енергийни източници достъпни, да ги превърнете в икономически изгоден заместител на изкопаемите горива, то в настоящата обществено-политическа среда те ще изчезнат веднага щом разберем как да живеем без тях”.

За повече новини и любопитни материали последвайте страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още