Въздухът в Перник е отровен със серен диоксид

| България

Чуйте повече от Ели Ташева в прикачения звуков файл

Освен безводието и качеството под въпрос на водата в Перник, когато тече от чешмите, днес в града беше регистрирано и опасно превишение на серен диоксид във въздуха, информира Дарик.

Заради замърсяването местната екоинспекция (РИОСВ) издаде препоръка деца, възрастни хора и хора със заболявания на дихателната система да не излизат навън. Информацията бе публикувана на страницата на РИОСВ.

Водата на Перник – лъжите, заснети от сателит

РИОСВ- Перник уведоми населението на град Перник, че в Пункт АИС “Център”- Перник е регистрирано превишение на алармения праг за серен диоксид /500 мкг/м3/, измерен в три последователни часа. Превишението е регистрирано на 15.01.2020г., в 05:00, в 06.00 и в 07.00 часа, като най-високата средночасова стойност: 999,13 мкг/м3 е регистрирана в 07.00 ч.

В АИС Център - пунктът за контрол на въздуха в град Перник регистрираха превишение на алармения праг за серен диоксид и в часовете от 05:00 до 11:00 часа.

В 12:00 на 15.01.2020 г. часа концентрацията на замърсителя значително се понижи под средночасовата норма от 350 микрограма на кубичен метър.

Къде ни е водата?

При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели, отбелязват от РИОСВ. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа.

РИОСВ-Перник излезе с препоръка рисковите групи да не напускат жилищните или работните помещения като затворят прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност, както и  да не се провеждат учебни часове по физическо възпитание и спорт на открито.

Антон Петров: Ако „Стомана“ не взима вода от яз. „Студена“, кой ще плаща сметките

Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия-безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република” към „Топлофикация Перник” АД.

РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ „Република” към „Топлофикация Перник” АД за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.

По-късно стана ясно, че нивата на серен диоксид във въздуха на град Перник са се понижили и отпада необходимостта от спазване на предпазни мерки от чувствителните групи на населението.

Експертите на РИОСВ-Перник продължават да следят нивата на серен диоксид, измервани от автоматичната измервателна станция в град Перник и при необходимост населението ще бъде информирано, отбелязват от РИОСВ.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още