Във Варна пристигал вносен боклук и от Англия

Това твърдят от варненско екосдружение, което следи движението на отпадъците

| България, Варна

Боклуци за горене в България идват не само от Италия, но и от Великобритания. Това твърдят от варненско екосдружение, което от няколко години извършва мониторинг на пристигащите отпадъци. 

Връщат контейнерите с отпадъци от Варна в Италия (СНИМКИ)

От няколко години Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) периодично публикува във Фейсбук страницата си снимки и видеа на балите с отпадъци, които чакат на варненското пристанище или пътуват с вагони на БДЖ. Движението на вносните боклуци се следи от юли 2015 г., разкри пред Дарик председателят на екосдружението Илиян Илиев.

„Имаме констатация, че на всеки 25 дни в пристанищата „Одесос” и „Варна-Запад” пристига по един кораб с 200-300 тона отпадъци. За една година това са 24 кораба”, изтъкна Илиев. 

Балите са обозначени с етикети, върху които обикновено е записано „rifiuti non pericolosi“ (неопасни отпадъци – от италиански). Фигурира още дата на производство, компания производител, както и код на самия отпадък. Отпадъците пристигат най-вече от Италия и Великобритания, но тъй като става въпрос за големи мултинационални компании трудно е да се установи реално източникът на боклука.

Проверяват нови 102 контейнера с боклук от Италия

За мониторинга на ОЦОСУР през годините са им помагали различни граждани, които обаче са държали да останат анонимни. „Първите снимки, които получихме бяха от наш активист – работник на „Варна Запад“, спомня си екологът. Резултатът от тях – събрание на пристанищните работници, на което са заплашени, че ако хванат някои да прави снимки и да ги дава на еколозите, ще бъде уволнен.

През февруари 2019 г. Илиян Илиев докладва темата на Конференция по демокрация, която еколозите организират ежегодно във Варна. Тогова един от гостите – доцент и граждански активист от Перу прави разтърсващо изказване. По думите му, България е известна в южноамериканската държава не като място за отдих и туризъм, а като дестинация за отпадъци

При горенето на отпадъци се отделят канцерогенни вещества, които се пренасят по въздуха, натрупват се в почвата и водите и се превръщат в опасност за човешкото здраве. Заради разнородния състав на RDF отпадъците, при горенето им се изхвърлят и други токсични газове.

Бизнесът с боклука у нас е във възход и привлича все повече участници. Много са кандидатите, искащи разрешителни за разширяване на системи за изгаряне на отпадъци и изграждане на нови мощности.  RDF не е решение, а временно бягство от проблема. Рано или късно през комина той се връща, изтъква Илиев. 

Преди дни от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие инициираха подписка с искане за забрана вноса у нас на RDF и пълна забрана вноса на всички други отпадъци, предназначени за изгаряне на територията на България. Настоява се за идентифициране свойствата на всеки отпадък преди неговия внос, създаване и поддържане на публичен регистър на внесените, депонираните, оползотворените и реекспортираните отпадъци на територията на България и регистър на всички дружества, които са свързани с оползотворяването на отпадъци. Подписката е адресирана до Народното събрание, Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите.

Прочетете още