Валежите спират, застудява януарски

В четвъртък ще видим сняг на юг, а в края на тази седмица ще имаме няколко ледени дни с денонощни температури под нулата

test

Като заваля, та цяла неделя, пише в " На браздата" Елин Пелин, но в неговия разказ става дума за есента, а не за месец януари. Така се случи тази година, че дъждът дойде през януари, обърка сметки и на скиори и на почитателите на дебелия сняг - деца и възрастни, които се гласиха да правят снежни човеци.

Синоптичната комисия още в петък даде нишан, че нещата ще изглеждат мокри, но чак пък толкова мокри, но... това е природата, прави си каквото си иска, без да се съобразява с нашите желаниия.

Какво ни е приготвила зимата в следващите дни?

Синоптичните модели прогнозират застудяване над Централна и Източна Европа, включително и на Балканите, време напълно нормално за втората десетдневка на януари.

Обилните валежи спират във вторник, най-късно на югоизток и понижението на температурите плавно ще продължи. В четвъртък и през нощта срещу петък южно от страната ще премине средиземноморски циколн и се очаква да видим валежи от сняг, главно на юг, като е добре да следим краткосрочните прогнози на НИХМ, конкретно за четвъртък и нощта срещу петък. Вероятно ще има валежи от сняг в южните планински райони, но в момента не се очаква да се обилни, тъй като циклонът ще се придвижи бързо на изток към Турция.

След преминаването на този вихър, започва период на студено време, който ще продължи поне до вторник следващата седмица. Сутрешните температури ще се понижават и в събота, неделя и понеделник ще бъдат най-ниски - сутрин до минус 12, минус 13 градуса по високите западни полета, а в низините на страната до минус 8 минус 10 градуса. В някои котловини на Северна България където има снежна покривка е възможно да се измерят и значително по-ниски температури в този период.

Дневните температури над по-голямата част от страната също ще са отрицателни, като изключим Южното Черноморие и това означава, че ни чакат два - три ледени дни, когато денонощните температури няма да прехвърлят нула градуса.

В района на София още от петък нататък, до вторник се очаква също денонощната температура да остане под нулата - тук ще имаме сух студ, тъй като в последните дни валежите бяха от дъжд и не се образува снежна покрива.

Трябва да се подготвите за този студен период, като се обувате и обличате топло, ще е студено.

От средата на следващата седмица, моделите прогнозират постепенно затопляне и към края на периода ще видим отново валежи от дъжд, дъжд и сняг, но все още е рано да се твърди със сигурност какво ще вали. Тъй като вероятно ще сме под влияние на средиземноморски циколни ще имаме валежи и от дъжд и сняг. Този период ще е около 23, 24 януари. Заради пътя на циклоните се очаква над страната да прониква по-топъл въздух. 

Към края на месеца отново вероятно ще имаме застудяване и валежи от сняг по нови средиземноморски циклони.Това е само тенденция, ще видим дали ще се реализира.

След тези валежи е ясно, че водният баланс в страната силно се подобрява - в язовир "Камчия" тези дни се влива 20 пъти повече вода, отколкото се потребява и там нещата вървят все по-добре. Язовир "Ивайловград" е рекордьор -  вчера там са се вливали по около 170 кубически метра вода в секунда. Поразииите, които направи дъждът от последните дни се комбинираха и с топенето на снега в по-високите части на планините, което допълнително усложни обстановката. Според моделите, нещата ще се нормализират в следващите дни.

Януарските капризи на времето

Дебилят сняг паднал над Испания и в столицата  Мадрид ще се стопи, там времето ще се нормализира, затопли и ще се върне към обичайното за този район на Европа през зимата. В следващата седмица ще бъде студено над Централна и Източна Европа, жителите на Атина ще се приберат от плажовете бързо, бързо, защото и там ще застудее и температурите ще се върнат към нормалните.

Великобритяния ще види сняг през следващата седмица, когато там ще се създадат условия за валежи при по-ниски температури, което може да създаде проблеми на Острова.

В Европейска Русия е студено, в Москва в близките дни ще се измерят температури и  до минус 25 градуса, а това са нормални температури за този район през януари.

Зимата в Далечния Изток продължава, в Северн Китай е доста студено, студено продължава да е и на Корейския полуостров, както и в Западна Япония. Там ще се редуват по-меки периоди с доста по-студени, когато термометрите ще падат до минус 10, минус 15 градуса.

Прочетете още