„Валят“ поръчки за робот, който храни свине и свири класическа музика

"Робоагро", частната компания, която продава робота, посочва в изявление, че поръчките й са нараснали средно с 400 процента до 60 броя на месец

| Любопитно, Общество

Поръчките за бразилски робот, свирещ класическа музика, докато храни свине, са се увеличили през тази година, в която фермерите се стремят да намалят разходите си на фона на коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс.

"Робоагро", частната компания, която продава робота, посочва в изявление, че поръчките й са нараснали средно с 400 процента до 60 броя на месец.

Машината използва линейни хранилки, позволяващи на животните, разпределени по кошари, да получават точното количество фураж, което е необходимо за всяко хранене. Докато работи, роботът свири класическа музика, която според компанията облекчава стреса при животните.

Директорът на "Робоагро" Джовани Молин отбелязва, че роботът ограничава присъствието на хора в свинефермите и същевременно генерира данни, които помагат за подобряване на цялостното управление на стадото.

Фуражът съставлява до 75 процента от производствените разходи в свиневъдството и всеки цент е от значение на фона на рязкото покачване на цените на зърното поради повишено търсене. Благодарение на технологията на "Робоагро" фермерите могат да спестяват приблизително 40 000 реала (около 7800 долара) годишно за партида от 1000 животни, които не включват разходите за труд.

Роботът се използва в около 500 ферми в Бразилия - водещ производител на протеини. Страната е увеличила износа на свинско месо с 40 процента през първите 10 месеца на годината.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още