В Поликрайще отслужиха молебен за запазване на училището

Молебен за запазване на ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ в Поликрайще бе отслужен ден, преди празника на писменото слово 24 май. Учители, жители на селото и преподаватели в университета подкрепиха с присъствието си инициативата, събрани в двора на училището, където отец Антоний извърши службата.

Инициатори на събитието бяха проф. Георги Георгиев и неговата сестра си Марияна Георгиева. Проф. Георгиев разказа пред събраните хора историята на училищното дело в тяхното село, споменавайки, че негов създател е техният пра-дядо свещеник Георги Полуганов. Той е един от най-бележитите деятели на Възраждането във Великотърновския край и в България, първият учител в Поликраище (1847) и въвежда българския като единствен език на училището тогава, когато повсеместно обучението се води на гръцки. Проф. Георгиев не пропусна да отбележи и приноса на голяма част от училищните колективи, работили за просвещението в училището през всичките му години на съществуване.

Ани Нейкова, учителка по физкултура и възпитател в занималнята на учениците от горен курс сподели, че децата говорят само на български език, независимо, че са от различни етноси. А след принудителните условия за дистанционно обучение, лично е обиколила всички семейства, за да покаже на децата как да се справят с новите дигитални предизвикателства. Докато разказваше как учениците всяка сутрин са ги посрещали с усмивка в училище, от очите ѝ тръгнаха сълзи и за светлия празник на светите братя-просветители Кирил и Методий си пожела да се случи чудо и училището им да не бъде затворено.

Своята подкрепа към образователното дело в Поликрайще изрази и Паскал Пиперков, преподавател в Катедра „Алгебра и геометрия“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Просветата е може би най-важното дело, с което трябва да се занимава обществото. Имаше една стара мъдра мисъл, според която всеки, който мисли за бъдещето с векове, просвещава народа си, каза Паскал Пиперков. Редно е да подкрепим хората от селото в тази им борба, да подкрепим образованието и не да затваряме училища, а да търсим нови възможности за просвещение, отбеляза още той.

Волжските българи с подкрепа за училището в Поликрайще

След церемонията в училищния двор бе извършена и втора – помен на гроба на свещеник Георги Полуганов в двора на църквата „Св. Вмца Марина“. Правнуците му поднесоха венец в знак на признателност за приноса му образователното и възродително дело, на които е отдал целия си живот.

Припомняме, че решението ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Поликрайще да бъде закрито, бе взето на сесия на ОС в Горна Оряховица на 30 април 2020 г.

Прочетете още