В Плевен раздават донорски карти във връзка с кампанията "Да! За живот!"

| | Николай Колев

На 8, 9-ти и 11-ти ноември в Плевен ще се раздават донорски карти във връзка с Националната информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията - „Да! За живот!“.

На 8 и 11 ноември от 16:00 ч. Донорска карта ще може да вземете в пред сградата на БЧК в центъра на Плевен, а на 9-ти ноември – събота всеки, който пожелае ще може да получи картата в Медицински университет – Плевен от 13:00 часа.

На 5-ти ноември, Министерството на здравеопазването даде старт на Националната информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията у нас под мотото „Да! За живот!“. Активната част на кампанията ще продължи до 5 декември тази година.

Към днешна дата близо 1200 души в България се нуждаят от трансплантация. На фона на листата с чакащи пациенти, през тази година са извършени общо 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави, каза здравният министър Ананиев.

Като част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“, пилотно са отпечатани 50 000 броя „Донорска карта“.

Тази карта изразява съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт. За лекарите и институциите в България тя няма официална стойност и е единствено знак за близките, каква е волята на човек приживе. В рамките на кампанията, донорската карта ще бъде раздавана във всичките 27 областни града на страната от доброволците на Българския червен кръст, които са партньор на МЗ в рамките на кампанията. Картата може да бъде принтирана от официалния сайт на кампанията: www.zajivot.bg

Медийни партньори на кампанията са Българската национална телевизия, БТВ, Нова телевизия, Българското национално радио, Българската телеграфна агенция, Дарик радио, вестник „24 часа“, Капитал, Дневник и Офнюз.

Музикални училища и медицинските университети в страната също подкрепят кампанията.

„Да! За живот!“ има своите застъпници в лицето на проф. Христо Пимпирев, Георги Господинов, Петър Стойчев, Невяна Владинова, Силвия Лулчева, Неда Спасова, Койна Русева, Снежина Петрова.

Прочетете още