В Париж се откриват две изложби, посветени на Виктор Юго

Изложбата "Свободата в Пантеона", подредена в криптата близо до гроба на Юго

| Свят, Любопитно, Култура

Париж посвещава две изложби на титана на френската литература Виктор Юго - едната е с негови рисунки с фантастични акценти, а другата е посветена на погребението му, което събира вероятно най-огромното множество, изпълвало улиците на френската столица, съобщи АФП.

Къщата-музей "Виктор Юго" на Плас де Вож в сърцето на Париж, реновирана през последните 18 месеца, отваря врати с първа изложба от началото на пандемията на 200 неизвестни за публиката рисунки на писателя. Той ги пази само за най-близките си и рисунките стават публично достояние едва три години след смъртта му през 1885 г.

Изложбата "Свободата в Пантеона", подредена в криптата близо до гроба на Юго, проследява със снимки, рисунки и предмети погребението на твореца, което се превръща в събитие в живота на френското общество.

Рисунка на Виктор Юго беше продадена за 37 500 евро

Вълна от два милиона души преминава по улиците на Париж от Шанз-Елизе до Пантеона в Латинския квартал, където са положени тленните останки на автора на "Клетниците". Експозицията предлага и поглед към целия живот на Виктор Юго.

Прочетете още