В Омуртаг бе дарен кувьоз № 20

Донесоха го представители на организацията „Капачки за бъдеще“

През почивните дни в Омуртаг дойде екип от организацията „Капачки за бъдеще“. Те донесоха и дариха на местното отделение по акушерство и гинекология нов кувьоз. Представителите на организацията Лазар Радков и Мартина Йорданова, заявиха че това е двайсетият кувьоз който те даряват на различни болници в страната.

Началникът на отделението д-р Иван Иванов заяви пред Дарик, че апаратът е съвременен и дарението идва навреме. До сега в отделението са разполагали с два кувьоза - единият транспортен, а другия се е ползвал от акушерите и неонатолозите. Той е в здравното заведение вече повече от 30 години - морално остарял и амортизиран, но в употреба - заради липсата на друг. “Кувьозът, който ни дариха сега, е съвременен. Много хубав апарат за поддържане на определена температура, влажност, кислород, както и за всички други необходими неща“, каза д-р Иванов.

В Акушеро-гинекологичното отделение в Омуртаг работят 14 акушери, 5 акушер-гинеколози и двама неонатолози. За съжаление, тенденцията е родените тук бебета да намаляват с всяка изминала година, каза д-р Иванов. „Както в цяла България, и тук – в Омуртаг, новородените намаляват. През миналата година тук своята първа глътка въздух поеха 162 новородени, а през тази – до този момент, те са 149“

Преди време имаше бум на родилки в тийнейджърска възраст. Сега това вече не се случва, а напротив. „Сега родилките раждат все по-късно. Закъсняват с първото бебе. Ражданията от непълнолетни момичета станаха все по-епизотични, до едно – две на година, главно от жени от ромски произход. Това е добра тенденция, защото сега жените все по-често искат първо да завършат образование, да се стабилизират в дадена професия и чак тогава раждат болшенството от тях. И това не е късно – една здрава жена може и на четиридесет и няколко години да роди без проблеми“, сподели началникът на АГО-Омуртаг.

Друга една тенденция обаче д-р Иванов определи като не добра. Това, че жените все по-рядко се решават на повече от едно или две деца. Има и едно изключение, каза лекарят, и това е жена, която е родила за осми път.

В отделението в Омуртаг раждат не само жени от тази община, но и съседните Котел, Елена и Велики Преслав, тъй като омуртажката болница се оказва най-близката им чисто териториално.

Прочетете още