В навечерието на големите студове: Има ли опасност да останем без ток за дълго?

Пет селища в община Своге все още са без ток след наводненията. Каква е готовността на електроенергийната система да посрещне завишено потребление заради очакваното рязко падане на температурите в следващите дни?

| България, Общество

Министърът на енергетиката увери, че електроцентралите работят според утвърдените им графици, няма аварии по мрежите и подстанциите. В момента товарът в ел.енергийната система е в рамките на нормалното потребление за сезона от 5 100 мегавата.

„Електроенергийната система е в абсолютна готовност да посрещне високото потребление. Всички производствени мощности в електроенергийната система на страната са в изправност, работят в нормален режим на работа“, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНТ. 

Основният дял от производството на електроенергия към този момент се пада на АЕЦ-Козлодуй - около 38%, 28% от тока у нас се произвежда от 3-те въглищни централи в Маришкия басейн - американските Контур Глобъл и ЕИЕС и държавната ТЕЦ Марица -Изток 2, 10% от енергията дават ВЕЦ-овете, които заради обилните валежи са пълни могат да работят в интензивен режим.

Започна разчистването на плаващото сметище от Искъра

Трите енергодружества, ЧЕЗ, ЕВН и Енрегопро увериха, че аварийните им екипи са в готовност да реагират при аварии по мрежите, възникнали поради ниските температури. 

От ЕВН, отговарящи за снабдяването на планинските труднодостъпни райни на Южна България имат готовност и за свикване на кризисен щаб при нужда.

„Дружеството разполага с над 70 броя аварийни екипи, които са в готовност да реагират при всяка необходимост, като в допълнение могат да мобилизират допълнителен брой групи. Бяха доставени над 50 броя високопроходими автомобил и тежка механизация, специални верижни машини - тип АТВ и тип УТВ, с които нашите аварийни екипи могат да достигат до най-трудно отдалечените места, за да реагират при отстраняването на аварии налице са включително мобилни агрегати там където би имало такава необходимост“, каза Крум Кьосев от Електроразпределение ЮГ- ЕВН.

Министърът на енергетиката от своя страна увери, че при нужда могат да бъдат включени и резервни производствени енергомощности.

При свърхпотребление и невъзможност електроцентралите да произведат нужното количество ток, България има сключени договори за доставка на електричество от съседните държави, увериха от ЕСО.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още