В извънредно положение: скок на сигналите за домашно насилие

За първи път има толкова много хора, които са станали свидетели на насилие, и искат да помогнат на човек в изолация

По-голям брой сигнали за домашно насилие, подадени от съседи, приятели и познати на потърпевшите, отчитат неправителствени организации за периода на извънредното положение у нас.

За първи път има толкова много хора, които са станали свидетели на насилие, и искат да помогнат на човек в изолация, разказа пред Дарик Юлия Андонова от екипа на фондация „П.У.Л.С.“, които управляват два кризисни центъра за жени и за деца в София и Перник.

По думите й през последните два месеца има двойно увеличение на хората, потърсили помощ или съдействие заради преживяно насилие в сравнение с месеците преди пандемията. Вместо с телефонно обаждане, много от тях са поискали помощ по имейла или чрез съобщение в социалните мрежи.

Нараснал е и броят на нуждаещите се от спешно настаняване в кризисния център, но заради противоепидемичните мерки се е наложило да връщат вкъщи жени, преживяли насилие. Преди няколко дни от Българския фонд на жените алармираха за осем жени, убити от своя партньор по време на извънредното положение, и обявиха създаването на спешен Фонд за борба с домашното насилие в условията на пандемия.

В условията на изолация пострадалите от домашно насилие избягвали да търсят помощ по телефона, но за сметка на това повече съседи, познати или техни близки подавали сигнали и търсели информация как да помогнат, разказа Юлия Андонова от фондация „П.У.Л.С.“.

По време на извънредното положение в кризисните центрове на фондация „П.У.Л.С.“ се подават по 10 сигнала на седмица, за разлика от предишните месеци, в които сигналите са по 20 на месец. Увеличават се и желаещите за спешно настаняване в кризисния център за жени, който е с капацитет за 12 души и може да поеме максимум 15 с пригодяване на дивани за легла. Налага се да бъдат връщани жени, които се нуждаят от помощ, защото няма място за тях, разказа още Юлия Андонова, и отново постави проблема за недостига на кризисни центрове у нас.

У нас има едва 13 кризисни центъра за настаняване на хора, преживели домашно насилие. От неправителствената организация посочиха още, че в условията на пандемия хората, които някога са търсили помощ в кризисния център, започнали да търсят подкрепа и за физическото си оцеляване - имали нужда от храна.

Прочетете още