В болниците в Пловдив има достатъчно лекарства, без увеличение засега на леглата за ковидболни

Леглата за ковидболни в Пловдив и областта няма да бъдат увеличавани на този етап. В болниците има достатъчно лекарства. Това стана ясно днес на заседанието на Областния оперативен щаб.

Членовете на щаба се обявиха за засилване контрола по спазването на мерките, разпоредени от Министъра на здравеопазването и за повече публичност, относно резултатите от тези проверки.

Ще бъде оптимизирано разпределението на болните, нуждаещи се от интензивни грижи, така че да няма пренатоварване на едни лечебни заведения за сметка на други.

РЗИ и РУО – Пловдив ще засилят контрола в учебните заведения по отношение на сутрешния филтър на допускането на ученици до училищата. Ще се следи стриктно за носенето на маски от учениците, педагогически и непедагогическия персонал в училищата.

От РЗИ  ще засилят контрола по отношение на спазване на мерките срещу Ковид-19 в заведенията, предлагащи социални услуги. Към фирмите, осъществяващи градския транспорт, ще бъда отправено предписание за учестен график в пиковите часове.

По препоръка на Областния оперативен щаб, областният управител Ангел Стоев ще отправи запитване към Министерски съвет относно алгоритъма на лечение на Ковид -19 в неговия Делта вариант, тъй като според директорите на болници няма такъв. Също така ще предложи да бъдат засилени санкциите за неспазване на мерките, при първо и последващи нарушения.

От Щаба призоваха за усилване темпа на ваксинация на гражданите.

Прочетете още