В Аржентина в личните документи вече ще имат опция „хикс“ за определяне на пола

Президентът Алберто Фернандес предаде първите три документа за самоличност с това ново обозначение в сряда по време на официална церемония

| Свят, Любопитно

Аржентинските лични документи - личните карти и паспорти, които досега ограничаваха избора на пола на притежателите им до "мъжки" и "женски", от 22 юли разполагат с опция "хикс" за определяне на пола на притежателя. Това става за първи път в държава от Латинска Америка, предаде Франс прес.

"Дефиницията "хикс" (X) в полето пол" ще включва следните значения: нито един от двата, неопределен, неуточнен, неидентифициран, неустановен, самоидентифициран, незаписан; или друго значение, според което може да се идентифицира лицето, което не се чувства включено в двата пола - мъж или жена", може да бъде прочетено в президентския указ, публикуван вчера в държавен вестник.

Президентът Алберто Фернандес предаде първите три документа за самоличност с това ново обозначение в сряда по време на официална церемония.

"Държавата не трябва да се интересува от пола на своите граждани", каза левоцентристкият президент. "Има други идентичности освен мъжете и жените и те трябва да бъдат уважавани", добави той. Има "хиляда начини да обичаш, да бъдеш обичан и да бъдеш щастлив", добави президентът.

Новият закон постановява, че "правото на идентичност има пряка и неразривна връзка с правото на недискриминация, здраве, неприкосновеност на личния живот и реализация на собствените жизнени планове".

Аржентинската ЛГБТ федерация приветства "историческия напредък по отношение на правата", постигнат благодарение на "активизма на сдруженията".

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още