Увеличиха наказанието на Борислав, пребил до смърт съпругата си Кремена

| България, Варна

Апелативният съд във Варна увеличи наказанието на Борислав Николов, който е подсъдим за убийството на съпругата си Кремена. Той получи 18 години затвор от Варненския окръжен съд, като наказанието му беше намалено на 12 години, тъй като процесът се гледа по съкратената процедура. Въззивната инстанция увеличи наказанието на 20 години лишаване от свобода, като след редукцията с 1/3 Борислав ще прекара зад решетките 13 години и 4 месеца. 

Апелативният съд увеличи двойно и размерът на обезщетенията за родителите на жертвата. На всеки от тях подсъдимият ще трябва да изплати по 100 хил. лева. 

Непосредствено след сватбата през 2013 г. между Борислав и Кремена започнали скандали, които често приключвали с побой. За проблемите починалата жена споделяла със семейството и приятелите си. Налице са и медицински документи за освидетелствания и многобройни жалби в полицията. Бракоразводното дело било насрочено за 26 февруари 2019 г. Два дни преди това след пореден спор, подсъдимият нанесъл на жената жесток побой. Кремена потърсила помощ от хазяите си. 

Борислав пък поискал съдействие от майка си, за да си вземе багажа. Двамата прибрали вещите и си тръгнали. Кремена заключила вратата след тях. По-късно съпрузите разговаряли по телефона. Причиненият в резултат на ударите по главата кръвоизлив обаче бавно потискал жизненоважни центрове в мозъка на пострадалата. Тя починала призори на 25 февруари. Тъй като не спазила уговорката да се обажда всяка сутрин на родителите си, майка й отишла в жилището и повикала полиция. 

Високата морална укоримост на извършеното и тежестта на престъпния резултат обосновават строго и справедливо наказание, заявява Апелативният съд в решението си. 

Съдебният състав установява, че мъжът е биел Кремена и когато тя е била бременна. Служителите на полицията са  предупреждавали Борислав с протоколи 2 пъти през 2017 г. и многократно при отзоваването си на общо 13 подадени сигнала на тел. 112. След тези предупреждения пострадалата се отказвала да продължи процедурата, с която да се защити от бъдещи прояви на насилие, пише още в решението на съда. 

Втората инстанция смята, че деецът е могъл и е бил длъжен да предвиди смъртния резултат от действията си. Затова тя не уважи искането на защитата му - Борислав да бъде оправдан по обвинението в умишлено убийство и да бъде признат за виновен за причиняване на телесни повреди, довели до смъртта на Кремена. 

Въззивната проверка потвърждава извода за висока степен на обществена опасност на извършеното деяние, което е „лишило от благото на живот една млада, измъчвана с години жена“. Като показател за изключителната обществена критичност на подобни прояви, съдебният състав посочва приетата на 22 февруари 2019 г. промяна в Наказателния кодекс, която квалифицира като по-тежко убийството, извършено в условията на домашно насилие. Разглежданото престъпление попада  във времето между приемането и влизането в сила на новия закон. Той е влязъл в сила на 26.02.2019г. – ден след смъртта на Кремена Н. 

Апелативният съд стига до извода, че максималният размер на наказанието от 20 години лишаване от свобода съответства на тежестта на извършеното. С оглед съкратената процедура обаче то трябва да бъде намалено с една трета - до 13 години и 4 месеца. Това е един от последните случаи с прилагане на съкратено следствие в България. Последвалите промени в процесуалните правила лишават извършителите на умишлени убийства от привилегията да се възползват от намаляване на размера и замяна на наказанието.   

Въззивният съд прецени още, че родителите на пострадалата са били лишени внезапно от своята обичана дъщеря, осъзнали са трагедията, която години наред са се опитвали да предотвратят. Това е един от аргументите на съда да измени присъдата в гражданско осъдителната й част и да увеличи обезщетенията по гражданските искове до по 100 хиляди лв. за всеки от двамата. 
 
Решението на Варненския апелативен съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. 
 

Прочетете още