UVC лампите са бъдещето в дезинфекцията

Вграждат се в производствени помещения, медицински, бизнес, търговски, офис и спа центрове

| Технологии, Пловдив
Петрана Зайкова за UVC решенията

интервю на Петър Тодоров

UVC лампите са бъдещето в дезинфекцията. Този вид защита срещу вируси, бактерии и спори е най-ефективна за всички производства, медицински и спа центрове, лекарски кабинети, смарт и офис сгради. Бизнесът в България все повече се ориентира към UVC решения за стерилизация на помещенията и гарантиране сигурността на служителите си. Това потвърди в интервю за Дарик Петрана Зайкова експерт в UVC защитата и мениджър в един от най-младите научни екипи в страната, които разработват различни методи за вграждане на тези технологии.

Ултравиолетовото почистване на големи помещения съществува повече от 20 години, но след обявяването на пандемията от COVID-19, става все по-предпочитано, особено за производствените цехове, установи проучване на Дарик. Приложението му сега се разраства и освен големи корпорации от хранително-вкусовата промишленост и фармацията, подобни модули за създаване на стерилна среда се монтират в складови помещения, офиси, обществени сгради, медицински и търговски центрове, откъдето минават много хора. UVC лампи вече има в много болници, клиники, лекарски и дентални кабинети.

Пловдивският екип специалисти от "Тех Индустри" е първият в България, който разработва и предлага UVC защита.  В момента се проучват възможностите за прилагане на тази технология за дезинфекция в градския и обществен транспорт, дори в асансьорите, обясни още Петрана Зайкова.

UV-лъченията унищожават 99,9% от известните патогенни микроорганизми на всички места, където микроби и вируси могат да се разпространят бързо, включително и във водна среда. Истината е, че UVC дезинфекцията може да се прилага непрекъснато и навсякъде, но към момента не е препоръчителна за домашни условия.

Преди да се пристъпи към избор и приложение на UVC защита обаче, трябва да сме изключително добре информирани, консултацията със специалисти е задължителна. Това изискване се обуславя от факта, че продуктите не са универсални и се избират според големината на помещенията и интензитета на облъчване, предвид наличието на служители или не в определено време от денонощието. Трябва да се знае къде могат да се поставят лампи от затворен или отворен тип, къде могат да се вградят във вентилационните системи и т.н. Всяка монтирана система за UVC защита  се следи от специален софтуер, който показва дали всички модули са изрядни и кога има нужда от подмяна на дадени компоненти.

Най-важното, което е необходимо да знаем за UVC лампите, как трябва да ги избираме,  използваме и поддържаме, може да чуете от цялото интервю с Петрана Зайкова от „Тех Индустри“ в darikradio.bg.

Прочетете още