До 30 ноември се удължава срокът на извънредна епидемична обстановка

Урсула фон дер Лайен: Някои страни имат повече проблеми с върховенството на закона

В Брюксел нямат конкретна дата за получаване на отговорите от България. Стъпките, свързани с България оттук нататък - доклад на ЕК за наблюдение на върховенството на закона с най-вероятна дата 30 септември; дебат, този път не на ниво парламентарна комисия, а пред всички - в пленарна зала в Европарламента, който ще се състои най-вероятно на 5 октомври

| България, Общество

Върховенството на закона ще е условие за достъп до пари от европейския бюджет, обяви председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен пред евродепутатите в Брюксел. Междувременно Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в Европарламента изпрати 29 въпроса към българските власти.

„Някои страни имат повече проблеми с върховенството на закона - Европейските ценности не са за продан!“, заяви Урсула фон дер Лайен в пленарната зала и беше категорична, че европейските пари трябва да бъдат защитени, когато не се спазва върховенството на закона. Първите доклади за наблюдение на демокрацията ще бъдат по-строги за някои страни, потвърди тя.

В пленарната зала се говори и за протестите у нас и чакания отговор от Европа. Прозрачността е абсолютен приоритет за ЕК и това ще проличи ясно в първите доклади за наблюдение на върховенството на закона, категорична беше Урсула фон дер Лайен пред bTV.

ЕК инвестира 8 милиарда евро в производството в ЕС на собствени суперкомпютри

След две седмици ще публикуваме нашите доклади за върховенството на закона. Там ще се види, че Комисията е категорична в желанието си да защити правовата държава. Ще се види и че има много различни проблеми в различни страни членки - някои по-сериозни от други. Но за нас е важно да създадем прозрачност и да заявим, че върховенството на закона трябва да се спазва от всички страни членки, заяви фон дер Лайен.

Българските евродепутати твърдят, че са искали точно такова обвързване на върховенството на закона с европарите. „Дали за Полша, или за Унгария, или за която и да е страна, в която има нарушаване на върховенството на закона, защото ще се наблюдават всички страни членки и това е желанието с докладите за всяка страна, така че там ще се реши и какви ще бъдат последиците, каза Андрей Ковачев от ЕНП.

„Настояваме за още нещо - обвързването на върховенството на закона да бъде за всички държави. Затова е важно да отпадне МСП и да бъде заменен с цялостен хоризонтален механизъм, който да наблюдава всички демократични ценности“, заяви Илхан Кючюк от групата "Обнови Европа".

За мен върховенство на закона означава в ЕК да уважават правото на всяка една държава на национално законодателство и независима съдебна власт. А не да го обвързват с промени в законодателството, като например промени в семейния кодекс, заяви Ангел Джамбазки от ЕКР.

След речта на председателката на ЕК се говори и за протестите у нас. „Искам да обърна Вашето внимание на това, че вече повече от 2 месеца хиляди български граждани протестират за тези европейски ценности, за които Вие говорихте - за подотчетно правителство, за прозрачност, за демокрация. Те очакват техният глас да бъде чут в ЕС и да има реакция. Призовавам Ви да действаме по този начин. Благодаря!“, заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев.

Разследва ли главният прокурор Иван Гешев публикуваната в испански медии информация за предполагаема схема за пране на пари в Барселона, в която се твърди, че е замесен премиера Бойко Борисов? Това е един от 29-те въпроса, изпратени тази сряда до българските власти. Те засягат проблеми в борбата с корупцията, влошената ситуация със свободата на медиите и предложенията за конституционни реформи.

След запитване от bTV, пресслужбата на прокуратурата у нас отговори: Прокуратурата ще предостави своевременно отговорите, които са адресирани до институцията. Прокуратурата на Република България няма практика да оповестява служебната си кореспонденция с представители на европейските институции.

„Загрижени сме от информацията за случващото се от квалифицирани български евродепутати. Става въпрос за протестите, за злоупотреби с власт от главния прокурор, най-вече от него. Трябва да постигнем обвързване на достъпа до европейския бюджет с върховенство на закона, заяви от своя страна Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

В Брюксел нямат конкретна дата за получаване на отговорите от България. Стъпките, свързани с България оттук нататък - доклад на ЕК за наблюдение на върховенството на закона с най-вероятна дата 30 септември; дебат, този път не на ниво парламентарна комисия, а пред всички - в пленарна зала в Европарламента, който ще се състои най-вероятно на 5 октомври.

Прочетете още