Украйна е на прага на фалит

Украинският президент се обърна към народа с видеообръщение

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че заради ситуацията с коронавирус, страната е на прага на дефолт*.

Според държавния глава Киев е на кръстопът и може да избере един от двата пътя.

"Първият е приемането на два жизненоважни закона /закон относно банковата система и пазара на земя/. След това ще получим подкрепа от нашите международни финансови партньори в размер на не по-малко от 10 милиарда", - казва Зеленски във видеото, което е публикувано във Facebook страницата на президента.

Крахът на „естествената имунизация“ във Великобритания

Той обяснява, че това е необходимо за стабилизиране на икономиката и преодоляване на кризата.

"Вторият начин е провалът на тези закони. След това идва спадът на икономиката и заплахата от неизпълнение на всички задължения", заключи украинският лидер.

По-рано премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че правителството активно води преговори с МВФ за предоставяне на помощ за борба с коронавируса. 

Притчата за Содом и Гомор и праведниците

По-късно Зеленски заяви, че Киев успял да договори с МВФ за увеличаване на размера на новата програма за финансова подкрепа от пет на осем милиарда долара. Условията за финансова помощ бяха два закона относно банковата система и пазара на земя.

В Украйна действа мораториум върху продажбата на земеделска земя от 18 години. Много политици са категорично против реформата на земята, тъй като се страхуват от глад в страната, обобщава Риа Новости.

Стабилизационен заем "България 2020"

* Дефолт е неизпълнение на задължение. Ярък пример на суверенен дефолт е дефолтът от 17 август 1998 г. на правителството на Русия, обявило за прекратяване на плащанията по редица задължения, включително държавни облигации, станал повод за избухване на тежка и продължителна икономическа криза в страната. Държавен дефолт е обявен също в Уругвай (2003), Аржентина (2001), Мексико (1994), Северна Корея (1987).

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още