Учителските заплати трябва да останат поне 125 процента от средните за страната, според Красимир Вълчев

Вълчев припомни, че през последните години близо 100 милиона лева са били отпуснати за национални научни програми и за обектите от националната научна инфраструктура

| България, Общество

Учителските заплати трябва да останат поне 125 процента от средните за страната, коментира днес във Варна бившият министър на образованието и настоящ депутат Красимир Вълчев.

Според него те трябва да растат изпреварващо на ръста на заплатите. Това не се прави заради учителите, а за да имаме качествено образование и да имаме достъп до добри преподаватели във всички училища, смята Вълчев. Според него е важно в краткосрочен план да се случи ваксинацията, да има такава кампания.

Анализите са показали, че присъственото обучение в училище е безалтернативно, електронното обучение беше единствената компесаторна алтернатива, но то не трябва да продължава, защото води до образователни дефицити, психическо натоварване, обездвижване при децата, каза Красимир Вълчев. Според него, най-добрият вариант да имаме присъствено обучение е всички да се ваксинират.

Децата на образовани родители се справят по-добре с онлайн обучението

Радвам се, че днес беше осветен и получи наименованието си новият научно-изследователски кораб "Св.Св. Кирил И Методий", сподели още той. По думите му това е една дългогодишна мечта и кауза на българската академична общност, на антарктическата експедиция, която се случи благодарение на ангажираността на предходното правителство. Вълчев припомни, че са били отпуснати два милиона лева и е бил намерен подходящият кораб. Плавателният съд тепърва ще бъде изграден като научно-изследователски, ще бъде използван от Военноморското училище за осъществяване на проучвания в Черно море, за обучение на студентите, но най-важното е, че ще бъде използван за българската антрактическа експедиция, смята ексминистърът.

Вълчев припомни, че през последните години близо 100 милиона лева са били отпуснати за национални научни програми и за обектите от националната научна инфраструктура. Базата ни в Антарктида е такъв обект, стратегическа инфрастуктура, която ще бъде интегрирана в европейските научни инфраструктури и ежегодно ще получава средства, посочи той. По думите му през последните години четирикратно е било увеличено финансирането за българската антарктическа експедиция. Беше приета национална програма за изследване на Антрактида, там започна изграждането на научна лаборатория към нашата база и ние сме една от 29-те страни, които имат присъствие там, отбеляза Красимир Вълчев.

Той каза още, че последните години са били изградени и 12 центрове за върхови постижения и центрове за компетентности. По думите му са вложени и значителни средства в националната научна инфрастуктура.

Вълчев каза, че в сферата на образованието през последните години са се случили много неща, а други са били надградени. Според него, една от причините за това е, че образованието е било изведено като реален приоритет. С над 2 милиарда лева увеличихме разходите за образование, основната част бяха насочени към увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал.

Нищо не чуваме от новото управляващо мнозинство за образование, очевидно не им е приоритет, други неща са им приоритет, тези, с които са се заигравали политически, тези които имат да отчитат, но времето на деструктивните разговори, политиканстване и предизборната кампания свършиха, посочи депутатът. Той смята, че най-важният фактор в системата на образованието е подготвеният и мотивиран учител.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още