Ученици на убития френски преподавател: беше човек, изцяло отдаден на работата си

Франция ще реагира изключително твърдо на убийството на френския учител, заяви френският премиер

| Свят

Ученици на обезглавения в парижко предградие преподавател по история и география Самюел Пати си спомнят за него като за човек, който е бил изцяло посветен на работата си, предаде Франс прес.

Пати е постъпил наскоро в гимназията, край която беше нападнат вчера около 17 местно време. Негови ученици си спомнят, че той разказал, че е дошъл на работа наскоро в това училище, защото жена му била преместена на работа тук. Преподавателят обичал много професията си и искал да научи учениците си на много неща. Карал ги да говорят и организирал дебати.

Общо девет са задържаните във връзка с убийството на френския учител по история

Неотдавна той показал на учениците си карикатура на пророка Мохамед като част от дискусия за свободата на словото. Приканил мюсюлманите от класа да излязат от стаята, за да не се почувстват засегнати. Баща на ученик обаче подал жалба в училището срещу учителя. Негови ученици казват, че Пати правел непрекъснато подобни неща, показвал снимки, карикатури, говорил за свободата на словото във връзка с атентата срещу "Шарли ебдо".

Макрон: Терористите няма да разединят Франция

След полемиката, породена в училище от показаната от него карикатура на пророка Мохамед, Самюел Пати не се държал както преди и ходел намръщен, разказва негова ученичка и допълва, че други ученици дори са го нарекли расист или ислямофоб.
"Той не е направил това нещо с карикатурата, за да породи полемика, или да покаже неуважение към децата, или да ги дискриминира", казва Нордин Шауди, баща на 13-годишен ученик на Пати. Той допълва, че синът му описвал преподавателя като супер любезен човек.

Френската полиция застреля мъж, който преряза гърлото на учител край Париж

Във Франция ще има национално възпоменание за убития учител, но точна дата засега не се споменава, съобщи днес френското президентство.

Франция ще реагира най-решително, след като нападател обезглави учител на улица в парижко предградие, понеже показал на учениците си карикатура на пророка Мохамед, заяви днес френският премиер Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс.

В Туитър той написа, че "Републиката е поразена в сърцето от ислямския тероризъм". "От солидарност с учителите си държавата ще реагира с най-голяма твърдост, за да живеят Републиката и нейните граждани, свободни! Никога няма да се предадем. Никога!," заяви Кастекс.

Прочетете още