Туристическото влакче на Братислава „проговори“ на български

Към бутоните, които туристът може да натисне, за да чуе в слушалките разясненията по маршрута, е добавен такъв и за родния ни език

Чуйте повече от Маргарита Колева

Туристическото влакче на Братислава „проговори“ на български език. Една от най-известните атракции на Братислава – червеното влакче, на което всеки втори турист се качва, за да разгледа забележителностите на словашката столица, вече има озвучаване и на български език.  Към бутоните, които туристът може да натисне, за да чуе в слушалките разясненията по маршрута, е добавен такъв и за родния ни език.

Маршрутът на влакчето („прешпорачик“, както му казват словаците заради Прешпорок – старото име на Братислава, наред с Пошони на унгарски и Пресбург на немски) е изключително подробен и изобилства от исторически, архитектурни, куриозни и какви ли не други жалони. Сега към „погледнете наляво-погледнете надясно“ е добавена още една извивка на главата, посветена изцяло на българското присъствие в Словакия. Това е внушителният паметник на брега на Дунава, в самия център на Братислава, издигнат в памет на българските жертви, паднали за свободата на Словакия. Върху него се чете на словашки език прочутата строфа на Христо Ботев „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“.

Така туристи от цял свят вече ще научават не само факта, че Мария Терезия е коронована за кралица на Унгария през 1741 г. в Братислава или пък че президентството се помещава в бившата лятна резиденция на граф Антон Грасалкович, личен съветник на Мария Терезия, както и по протежението на кои сегашни улици е минавала защитната външна стена на Братиславския замък и кои прочути музикални имена са се изявявали лично тук - като Моцарт, Хайдн, Бетовен, Лист, Щраус и други, но и че българите са подкрепили словаците в труден момент.

От 1 юли българите, които посещават Братислава и решат да разгледат забележителностите на града чрез разходка с туристическото влакче, ще могат да научат повече за града на родния ни език. Това стана възможно след като посолството ни там преведе от словашки на български език обширен исторически материал за Братислава.

Прочетете още