Третият най-бърз човек в света пристига в София

На 17 октомври 39-годишният италианец финишира, изминавайки дистанцията за 42 дни, 17 часа, 38 минути и 38 секунди

Андреа Маркато, спечелил състезанието "Шри Чинмой себенадминаване - 3100 мили", пристига утре в София, съобщиха на БТА от Peace Run България.

На 17 октомври 39-годишният италианец финишира, изминавайки дистанцията за 42 дни, 17 часа, 38 минути и 38 секунди.

Маркато е израснал в Лугето, предградие на Венеция, а сега работи във фабрика за веган храна в Цюрих, Швейцария. Пробягвайки средно по 72 мили (116 км) на ден, той поставя нов италиански рекорд и става третият най-бърз човек в света, завършил състезание от 3100 мили, надминавайки времето на украинката Галя Владимир Балтски с 1 минута 21 секунди.

За да постигне това, Маркато прави зрелищен спринт на последните три обиколки. Той също така подобрява своето лично време с над 18 часа от миналогодишното състезание на 3100 мили в Залцбург, където отново е първи сред финалистите.

"Чувството на дълбоко удовлетворение, вътрешен мир и радост, което усещах цял месец след завършване на 10-дневни състезания, ме мотивира да участвам в най-дългото сертифицирано бягане в света. Чувство, което нямах след 24-часовите състезания", казва той.

Рок сензацията Casual Threesome с премиера на албума си CASUALTIES

РЕЖИМЪТ

За да измине разстоянието от почти 5000 км, италианецът трябва всеки ден да приема около 10 000 калории в малки порции по време на бягане или ходене. Той не прави почивки, за да спи както другите участници, и така оползотворява 18-те часа бягане на ден по регламент.

Андреа Маркато има 15 чифта маратонки. За да охлади краката си, носи чехли с леден пакет за по 10 минути, три пъти на ден. По време на състезанието се придържа към алкална диета от авокадо, диня, мандарини, кафяв ориз, киноа, елда, зеленчуци на пара и добавки за достигане на целта от 10 000 калории на ден и избягване на храносмилателни проблеми. За да избегне дехидратацията, консумира много вода и кокосова вода. Въпреки всичко това, той отслабва с 10 килограма.

ИДЕЯТА

Състезанието "Шри Чинмой себенадминаване - 3100 мили" започва в Ню Йорк на 5 септември и продължава до 26 октомври. То се определя като една от най-трудните, биологично невъзможни прояви на издръжливост. Сред външните предизвикателства, пред които се изправят бегачите, е бягането в кръг, в продължение на 52 дни без прекъсване, при което се износват повече от 15 чифта маратонки.

Бегачите се хранят, докато бягат, почиват минимално и прекарват възможно най-много време на трасето. Състезанието е описано като "Еверест на ултрамаратоните". Повече от 4000 са достигнали върха на Еверест от 1953 г., а само 49 души са завършили досега надпреварата за себенадминаване през тези 24 години.

Единствената жена състезателка - 46-годишната Харита Дейвис (САЩ), родена в Нова Зеландия, изминава 3100 мили за 50 дни, 13 часа, 23 минути и 14 секунди - средно по 100 километра на ден.

Тайванският бегач Ло Уей Минг (58) тича със сандали. Той е известен като рок звезда в света на бягането на Тайван. Завършва 3100 мили за 48 дни, 11 часа, 52 минути и 1 секунда - средно по около 102 км.

ИДЕОЛОГЪТ

Състезанието датира от 1997 г. по инициатива на визионера, спортист и музикант Шри Чинмой. Самият Шри Чинмой (1931-2007) участва в много маратони и ултрамаратони. Той описва ползата от многодневното състезание по следния начин: "Себенадминаването е единственото нещо, от което човек се нуждае, за да бъде истински щастлив. Така че тези състезания помагат изключително много на бегачите, преминаващи на външен план през такива трудности. В крайна сметка, когато състезанието приключи, те чувстват, че са постигнали нещо най-значимо".

БЪЛГАРСКАТА ВРЪЗКА

У нас той се срещне с българинът Тодор Димитров - Ел капитан, който през 2019 година пробяга "Шри Чинмой себенадминаване - 3100 мили" за 51 дни, 17 часа, 8 минути и 38 секунди и стана един от 44-те бегачи, завършили състезанието.

Само 6 дни преди края Тодор беше в положение, в което никой бегач не би желал да бъде на този етап от състезанието. Той имаше изоставане от 32 мили или 51,5 км. Влиза в надпревара с времето и с воля успява да пробяга 3100 мили в регламентираното време.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още