Третата доза не пречи на естествения имунитет, обясни проф. Кюркчиев

Кюркчиев говори и за ползите от ваксинацията и дали хората трябва да се ваксинират срещу COVID-19. „Това, че някои се е предпазил до момента, не означава че ще се предпази завинаги“

Ваксината за момента безспорно е най-добрият и много близък начин за решаване на проблема. Факт е, че има процент от хора, които не изграждат имунитет, но това не е нещо необичайно, каза имунологът проф. Доброслав Кюрчкиев пред БНТ.

Той обясни, че огромният процент от хората имат траен имунитет и те не са заразяват с вируса, но това не означава, че това се случва при всички. По думите му има известно количество хора, които не изграждат съответната имунна защита поради различни обстоятелства като индивидуални особености, напреднала възраст или други придружаващи болести.

Експерти твърдят, че трета доза ваксина не е оправдана

Кюркчиев говори и за ползите от ваксинацията и дали хората трябва да се ваксинират срещу COVID-19. "Това, че някои се е предпазил до момента, не означава че ще се предпази завинаги. Дали трябва или не - всеки решава индивидуално. Смятам, че това е най-разумното решение, което може да се случи", коментира Кюркчиев.

Той припомни, че всяка ваксина и всяко лекарство има възможни странични ефекти, но това е в рамките на нормалното.

"Досега голямото количество хора показва дълготраен имунитет, колко дълготраен ще е този имунитет все още трудно може да се предскаже", допълни още Кюркчиев.

Сръбски учени работят по антигенен тест и лекарство срещу Ковид

Мнението му за третата доза от ваксината е, че тя трябва да е пожелание. Той обясни, че третата доза не пречи на естествения имунитет.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още