Тръмп иска да бъде чут, Байдън вече не иска да произнася името му

46-ият президент на САЩ представи план за възстановяване на икономиката в размер на 1,9 трилиона долара

| Свят, Политика, Коментар

От Флорида Доналд Тръмп възобнови нападките си в опит да се задържи в центъра на политическата игра. Джо Байдън пък повтаря, че е време да бъде забравен "предишният човек" и да се премине към нещо друго.

"В продължение на четири години единствената тема беше Тръмп. През следващите четири години искам да направя така, че централната тема да са американците", каза той.

Повтаряйки тема, която често използваше в предизборната си кампания и след встъпването си в длъжност, президентът на САЩ изтъкна в сряда вечерта желанието си неговият предшественик повече да не е в центъра на всички разговори, както във Вашингтон, така и в останалата част на САЩ.

Тръмп даде първи интервюта, откакто напусна Белия дом

Верен на този свой навик, той се постара да не споменава името му на организирана от Си Ен Ен среща с избиратели в Уисконсин. В желанието си да обърне нова страница той се опита и да промени формулировките в дебата.

Какви конкретни решения възнамерява да вземе, за да обедини дълбоко разделената страна?

"Не съм съгласен с това, което се казва за разделението", отвърна той. "Страната не е разделена", каза Байдън, предизвиквайки бурни реакции, след като изминалите месеци извадиха на показ зейналата пропаст сред американското общество.

"Има крайности и от двете страни, но не сме толкова разделени, колкото се разправя", продължи той.

Мерките на Байдън срещу Ковид - основна тема в западния печат

Как ще докаже, че все още е възможно да обедини американците?

"Планът ми за Ковида. Той се подкрепя от 69 процента от американците", каза Байдън.

46-ият президент на САЩ представи план за възстановяване на икономиката в размер на 1,9 трилиона долара и отначало се надяваше да обедини републиканци и демократи в името на необходимостта от спешни национални мерки срещу пандемията. Републиканците в Конгреса обаче не го подкрепиха.

При това положение Белият дом от няколко дни повтаря едно-единствено послание: Джо Байдън може и да не успее да получи голямо мнозинство в Конгреса, но е в състояние да бъде подкрепен от голяма част от американците.

Да не се произнася името му

Няколко часа преди началото на тази среща с избирателите в силно консенсусен тон Доналд Тръмп, който беше доста дискретен след излизането си от властта, припомни с гръм и трясък, че дори и уединен в клуба си във Флорида той не възнамерява да изчезне от американския политически пейзаж.

Тръмп с остра критика към Мич Макконъл

С изключително заплашителен тон той отправи нападки към водача на републиканците в Сената Мич Макконъл: "Мич е намръщен кисел политик, който никога не се усмихва и ако републиканските сенатори останат с него, повече няма да печелят".

Макконъл гласува за оправдаване на Доналд Тръмп защото прецени, че Сенатът не е компетентен да съди бивш президент. Той обаче същевременно заяви, че Тръмп е отговорен за нападението.

Сенаторът републиканец Линдзи Греъм, който в продължение на четири години беше много близък до Тръмп, призна по Фокс нюз, че тази открита война вещае много лоши неща за Републиканската партия.

"Когато работеше с Доналд Тръмп Мич Макконъл свърши чудесна работа. Днес двамата са се изпокарали. По-разтревожен съм от всякога за 2022 г." (когато са междинните избори за Конгрес), каза той.

Демокрацията е крехка, каза Джо Байдън след оправдаването на Тръмп в Сената

Джо Байдън пък в нито един момент не коментира премеждията на опонентите си. Говорейки за новия си живот като президент той обаче мимоходом спомена отношенията си с петимата си все още живи предшественици.

"Всички те ми се обадиха, с едно изключение", каза той развеселено.

Джими Картър? Джордж Буш? Бил Клинтън? Барак Обама? Доналд Тръмп? Няма съмнение кой от тях не си е използвал телефона.
Джо Байдън обаче не го назова поименно.

/Текстът е на Жером Картийе от Франс прес/

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още