Това е един лицемерен парламент, който стана ясен пред всички, каза Тошко Йорданов

"Този парламент изказа наяве така наречения процес "Татянадончевщина" с ходене по парламентарни групи, опити за отцепване на хора, размахване на листчета, на които не си спомняме какво сме писали на тях

| България, Политика

Това е един лицемерен парламент, който стана ясен пред всички. Едно се говори в кулоарите, друго се говори на консултациите и съвсем различно се приказва пред медиите. Това каза Тошко Йорданов в декларация от името на ПГ "Има такъв народ" /ИТН/. Йорданов посочи, че такова тотално лицемерие не е имало.

"Може би е имало, но ние за пръв път го виждаме като външни хора. Искрено се надявам следващият парламент да бъде по-малко лицемерен и тъй наречените партии на промяната, ако ни дойде акъла в следващия парламент, да изпълним това, което казваме пред хората", добави той.

„Има такъв народ“ не се притеснява от появата на нов политически субект

"Този парламент изказа наяве така наречения процес "Татянадончевщина" с ходене по парламентарни групи, опити за отцепване на хора, размахване на листчета, на които не си спомняме какво сме писали на тях. Това е форматът, в който се е работело в тези парламенти", добави Йорданов.

В декларацията си той припомни, че този парламент не е излъчил правителство, защото всички политически партии "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" /ДБ/, ГЕРБ-СДС, "БСП за България", без ДПС, са заявили ясно, че няма да го подкрепят. По думите на Йорданов единствено от ДПС са мълчали.

"Заради това няма правителство", допълни Йорданов. Той добави, че що се отнася до заявените общи цели и посоки с дясната страна на залата, включително и с "БСП за България", всъщност са се оказали без никакво значение, след като са поискали "персонален контрол върху бъдещото правителство".

Служебният кабинет представя отчет за дейността си

"Този персонален контрол бе поискан от Христо Иванов в присъствието на още четири човека в нашата стая. Това са факти. Така че, ако някой носи персонална отговорност защо не се случи - това е г-н Христо Иванов, който там счупи процеса по правенето на правителство", коментира Йорданов.

В декларацията от името на ПГ ИТН се посочва, че именно промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внесени от ДБ и приети още в 45-ото Народно събрание, са станали причина за това дълго време да няма сформирани комисии в това Народно събрание, тъй като на практика работата му е блокирана за един месец.

Сред въпросните поправки Йорданов визира въвеждането на изискването законът да стои един месец за обсъждане преди да влезе в комисии и в зала.

"Това принуди правене на нов правилник. Новият правилник бе приет един месец след като този парламент започна да действа. През това време и извънземни да станехме - нямаше как да приемем каквото и да било, защото процесът беше блокиран в предишния правилник", добави той. По думите на Йорданов в ДБ "минават за юристи", които явно "не мислят какво предлагат".
Йорданов коментира, че драмата с искането от страна на ДБ за извънредното заседание на парламента в понеделник отново е показала "тежко" непознаване на правилника.

"След това тръгнахте да обвинявате всички останали, че те не искали да правят нещо и благодарение на госпожа Митева, която за разлика от вас познава законите, днес има нормално, легално заседание и това, което трябваше да бъде направено беше направено, разбира се и благодарение на президента Радев, който постъпи морално и остави този парламент още един ден да работи", каза Йорданов.

Той посочи, че единствените неща, които е приел този парламент, са актуализацията на бюджета и отнемането на Бюрото за защита на свидетели от Гешев. "Тоест двете комисии, които реално успяха да се организират в тези ужасяващо кратки срокове, бяха правна и бюджетна, на които председателите бяха от ИТН. Ако не бяха те и това нямаше да се свърши", добави той.

Към ГЕРБ, Йорданов се обърна с думите: "Има президентски избори, които президентът Радев ще спечели и това е доказателство, че който е срещу вас - печели"./

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още