Топло и сухо време до края на септември

Над Източна Европа, през по-голямата част от периода, ще се разполагат центрове на високо налягане, което води до предимно слънчево и сухо време

Астрономическата есен наближава, но в действителност типично есенно време не се вижда на хоризонта - в рамките на десетина-петнайсет дни.

Прогнозата от петък за есенни облаци претърпя промяна, захлаждане ще има,  но няма да е толкова сериозно и след него температурите отново ще се повишават.

И така, в края на тази седмица ще има известна промяна, но то няма да е чувствителна, температурите ще се понижат главно в събота, когато ще паднат с четири, пет градуса, но след това отново ще се повишат до стойности от 24 до 29 градуса.

Какво показват синоптичните модели?

Над Източна Европа, през по голямата част от втората половина насептември, ще се разполагат центрове на високо налягане, а това винаги води до по-стабилно време, с повече слънце, по-малко облаци и по-малка възможност за валежи.

Ето защо в следващите дни, вероятността да видим дъждовни облаци е много малка и то главно в петък, над крайните западни и южни райони, след това, идващата събота и неделя ще бедат предимно слънчеви, но малко по-хладни. Особено съботния ден. Вятърът от север и североизток ще е по-силен и с него особено на севроизток и изотк ще нахлува по-хладен въздух и ще се усети първия есенн полъх.

Но няма да е задълго. Още в неделя, пък и през цялата следваща седмица времето ще е предимно слънчево и топло, с температури до 28, 29 градуса, в отделни райони дори до 30 градуса. 

Вероятността за валежи е много малка почти до края на септември, моделите не показват активни атмосферни процеси в близост до старанта ни.

В края на месеца е възможно да има влошаване на времето 28, 29 септември, но това е само тенденция.

Сушата на изток се задълбочава, но и на запад в следващите дни не се очакват валежи, а и прогнозите са в тази посока, което не е добре, защото трябва да вали, вече сме на прага на есента и очакваме дъжд. Може и да ни се иска, на природата засега е решила друго.

В Европа нещата в следващите два - три дни ще са "топли" особено в крайните западни райони - Франция, Бенелюкс, части от Германия и Южна Англия с температури до 30, 31 градуса - това си е направо горещо за втората половина на септември. След това обаче бързо ще се понижат до обичайните стойности.

В Европейска Русия вече захлаждането е факт, там температурите са 13, 15 до 18 граудуса, типични за прага между лятото и есента.

В Атлантика и Мексиканския залив бушуват два урагана и няколко тропични бури, но по-опасен е ураганът Сали, който е от втора категория и в следващите 48 часа ще удари южното американско крайбрежи източно от Ню Орлеанс със скорост на вятъра от 150 км/час. Вероятно ще нанасе материални щети и ще предизвика силни валежи и наводнения в отделни райони.

Цените на петрола на международните пазари се понижиха от 45 до 39 долара, което означава, че на вътрешния пазар у нас не би трябвало да има промяна в цените на дребно.

Учебната година започва с хубаво време, всички надежди са да продължи нормално и да няма дистанционни периоди, защото дистанционното обучение може да замества присъственото, но само за кратки периоди, инак децата няма да могат да усвоят добре преподавания материал.

Членовете на Синоптичната комися пожелават успех на всички ученици и техните родители и дано имаме една нормална учебна година.

Прочетете още