Топъл край на януари, но има надежда за валежи

На хоризонта се очертава възможност за валежи, главно в края на месеца и първите два дни на февруари

| България, Времето
test

Оптимистично започва заседанието на Синоптичната комисия. Прегледът на метеорологичните модели показва два периода, в които можем да видим дъжд, но и сняг. Това е направо оптимистично, на фона на дългите седмици без почти никакви валежи и зима, която прилича повече на есен.

Над страната и Балканите продължава да властва високо атмосферно налягане, сутрините са студени, но през деня слънцето праща доста топлина и на места температурите скачат дори до 10, 12 градуса. Доста нетипично за януари месец, но тази зима е различна и това вече се превръща в норма.

Топло ще остане и в следващите дни, дори към края на месеца температурите ще подскочат до 13, 15 градуса, на места.

В събота и неделя, сега, дневните температури ще са приятни, и времето ще е добро, без валежи. Което си е подарък от природата в най-студения зимен месец.

В понеделник и главно в нощта срещу вторник ни чака първата порция валежи, които ще засегнат страната. Според моделите ще вали повече на югоизток и изток, по малко на север и запад. Валежите ще са от дъжд в низините и от сняг в по-високите планински региони. За момента прогнозите са за повече валежи в планините на Южна България и по Черноморието. Тези валежи, колкото ги има, ще са на фона на сравнително високи температури.

След вторник времето ще се стабилизира и ще бъде предимно сухо до самия край на месец януари.

Надеждата ни за сняг и дъжд се концентрира в образуването на нов средиземноморски циклон около 31 януари, който вероятно ще ни донесе зимен пристъп - с валежи от дъжд, първоначално и после от сняг, почти над цялата страна. Центърът на циклона ще се насочи на югоизток, страната ни ще остане в неговата студена част и това е предпоствака за зимно време. 

Следващият вторник ще видим дали нещата ще продължат да са оптимистични по отношение на валежите.

В началото на месеца феврурари, след валежите в първите два дни, се очертава по-студено, но и сравнително по-сухо време. Дневните температури, в началото на месеца, ще бъдат малко над нулата - до 3, 5 градуса, по-ниски по високите котловинни полета на запад. Около шести, седми февруари може отново да имаме превалявания, но периодът е търде далеч и няма особена яснота.

В Испания и Турция, в периода за който говорим, отново ще има валежи, в Испания преживяха доста сериозна зимна буря в началото на седмицата, която им донесе проливни валежи, бурни ветрове и високи вълни по Каталунското крайбрежие. Както казват хората - де късмет, де!

В Европейска Русия продължава необичайно топлото време, в Москва падна 5 см сняг, но прогнозите са да се стопли отново и дневните температури да се въртят около нулата. Както се шегуваха в социалните мрежи, топло време - ново правителство.

Синоптичната комисия дискутира още и темите за пожарите в Австралия, причините да са толкова силни, както и прогнозите за евентуалното напълване на язовир "Студена" от пролетното снеготопене. 

Ако тази пролет е подобна на пролетта на 2018 и 2019 година, с повече валежи, язовирът ще се напълни до края на май. Но все още няма как да знаем колко и кога ще вали.

Нека бъдем оптимисти, че след дългия, сух период, нещата ще се променят и ще видим повече валежи над страната. 

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още