Тонове дрехи превръщат Атакама в токсична пустиня (снимки+видео)

Мястото се намира в северната част на Чили

| Свят, Общество

Пустинята Атакама в Северно Чили е заприличала на картина от научно-фантастичен роман. Там може да се открият планини от дрехи втора употреба, докарани от Съединените щати, Канада, Европа и Азия, изхвърлени за препродажба и впоследствие озовали се в това своеобразно сметище на открито. Боклуците отделят токсични изпарения, докато се разлагат. 

Испанското издание “Ел Паис” отбелязва, че това е автентичен символ на начина, по който обществото използва и захвърля и с крайното си консуматорство засяга планетата. В същото време, това място, което едни използват, за да изхвърлят, за други е възможност да намерят дрехи, с които да се облекат, или да препродават. 

Купчината на това тайно сметище се увеличава заради изхвърлянето на 59 000 тона дрехи, които пристигат в Чили всяка година. Страната е първият вносител на облекла втора употреба в Латинска Америка. По-голямата част от дрехите са използвани артикули, но има също така и чисто нови, които са още с етикет. 

Докладите за текстилната индустрия показаха високата цена на бързата мода - с ниско платени работници, използване на детски труд и плачевни условия на труд в името на масово производство. Данните за огромното въздействие върху околната среда са сравними с влиянието на петролната индустрия, отбелязва още “Ел Паис”. 

Според доклад на ООН от 2019-а, производството на дрехи в света се е удвоило между 2000 и 2014-а година, от което следва, че индустрията е отговорна за 20 на сто от загубата на водни ресурси в световен план. Освен това, производството на дреги и обувки образува 8% от парниковите газове.

Превод: Галя Станева 
 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още