Тома Биков: Този Изборен кодекс е срамен

По думите му изборното законодателство се прави така, че да спечелят определени политически сили, които са близки на Румен Радев

| България, Политика

Този Изборен кодекс е срамен. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ на брифинг в централата на партията.

ГЕРБ научи за консултациите при президента за назначаване на членове на ЦИК от медиите, докато други партии научават от източника, коментира Биков. Той уточни, че за предстоящите на 5 май консултации е научил от медиите и все още в централата на партията няма постъпила официална покана.

"Ние сме единствената партия, която не е имала информация за тези консултации за избора на новия състав на ЦИК, ние не знаем на какви критерии трябва да отговарят членовете на Централната избирателна комисия", каза той.

По думите му изборното законодателство се прави така, че да спечелят определени политически сили, които са близки на Румен Радев.

Борисов: Месеци наред ще продължи служебното правителство

"Целта е Румен Радев да спечели втори мандат. Начинът, по който се направи този Изборен кодекс е срамен и брутален, знае ли се кой го е писал, какво е становището на Венецианската комисия", заяви Биков.

"Колегите мълчат по темата Русия, темата с човешките права, теми които касаят пряко евроатлантизма. "Демократична България" забива най-много ножа. Слави Трифонов политически страхливо замълча. Ако чака 240 мнозинство в реалностите в България няма как да се случи", каза от своя страна Георг Георгиев.

Румен Радев утвърди процедура за назначаване на състава на ЦИК

По-рано във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев съобщи, че ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия.

Покани за това са изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още