Тежката форма на Ковид е предизвикала исхемия при 25 % от пациентите

Пациентите се нуждаели не само от механична вентилация на белите дробове, но техните организми изработвали големи количества тропонин

| Коронавирус, Здраве

Британските медици са изучили състоянието на сърцето и на съдовете на около 1500 жители на Лондон, прекарали в най-тежка форма Ковид-19, и установили увреждания на сърцето при половината от тях и исхемия при 25 процента, пише сп. "Юръпиън харт джърнъл".

"Нашите наблюдения установиха, че много често сърдечният мускул на тези пациенти е бил увреден. Снимките показаха, че това е факт, дори 1-2 месеца след оздравяването им. Най-тежките нарушения от този вид могат да увеличат риска от сърдечна недостатъчност", заяви една от авторките на проучването Мариана Фонтана от лондонския "Юнивърсити колидж".

МЗ пусна препоръки към общопрактикуващите лекари за ваксинирането

Проф. Фонтана и нейните колеги получили първите сведения за това колко често възникват различните форми на увреждания на тъканта на сърцето при най-тежко болните от Ковид-19. Те били попаднали в реанимации в лондонски клиники в първата половина на миналата година.

Пациентите се нуждаели не само от механична вентилация на белите дробове, но техните организми изработвали големи количества тропонин. Това е белтък, чиито натрупани молекули в кръвта говорят за появата на сериозни проблеми в кръвоносните съдове и сърцето.

В Неапол беше идентифициран първи случай на т.нар. нигерийски вариант на Ковид

Тропонинът при коронавирусните болни се считаше като проява на пробив в имунитета и с развитието на възпаления.
Британските медици проверили дали е така, като направили поредица от снимки от скенери на сърцето на пациентите веднага след оздравяването им.

После още на два пъти - един и два месеца след изписването им от болница. Анализът от фотографиите доказал, че при повече от половината от случаите, изработването на тропонин било свързани с преки и много сериозни увреждания на миокарда. А при 25 процента от болните били наблюдавани признаци на исхемия на сърдечния мускул.

Коронавирусът може никога да не си отиде

Британското изследване установи, че коронавирусът може да предизвика хронични проблеми в работата на сърцето, включително и сърдечна недостатъчност , ако подобни следи от инфекцията не изчезнат след неколкомесечна рехабилитация.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още