Терапия на колела помага на костенурка с болно рамо

Мъжка костенурка в германски зоопарк, която страда от болно рамо, се очаква скоро да се почувства по-добре благодарение на физиотерапия на колела, предаде ДПА.

За всекидневната му "тренировка" влечугото на име Хелмут, което тежи над 100 килограма, се поставя върху количка - плоска дъска с четири колела, от двама гледачи, обяснява говорителка на зоологическата градина в град Гелзенкирхен.

В Еквадор бяха открити 90 яйца от изчезващ вид морска костенурка

С количката Хелмут може да напредва по гладка повърхност, като движи четирите си крайника, и вече не стои в положението на покой, което е възприел заради проблемите със ставите.

"Видно е за всеки, че той наистина се радва на тренировката. След като потегли, Хелмут е доста бърз и обича да прави допълнителна обиколка", допълва говорителката.

Болката в рамото му означава, че животното вече не може да повдига правилно карапакса си - твърдата си горна черупка. Благодарение на дъската на колела Хелмут вече не е принуден да носи тежестта на тялото си и все още може да упражнява мускулите на краката си.

Костенурката е изследвана със скенер миналата седмица и е установено, че има изменения в раменните стави.
От зоопарка пишат на страницата си във Фейсбук, че терапията на Хелмут, включваща всекидневни тренировки с количката, както и болкоуспокояващи лекарства, се очаква да доведе скоро до подобряване на състоянието му. 

Spornschildkröte Helmuth bekommt momentan täglich Physiotherapie. Dabei wird das 100 kg schwere Tier von zwei starken...

Posted by ZOOM Erlebniswelt Gelsenkirchen on Friday, April 2, 2021

Прочетете още