Теодор Ушев оспори избора на българския филм за „Оскар“-ите

Ако се бяха взели предвид само гласовете на присъстващите, резултатът би бил в полза на филма „Жените наистина плачат“, докато с прибавянето на гласовете на отсъстващите, той се обръща в полза на филма „Страх“

Аниматорът Теодор Ушев оспори избора на българския филм за „Оскар“-ите. В публикация във Фейсбук той разказа, че двама от седемте членове на комисията не са присъствали, а са изпратили гласовете си, което, според Теодор Ушев, прави избора нелегитимен. Ако се бяха взели предвид само гласовете на присъстващите, резултатът би бил в полза на филма на Мина Милева и Весела Казакова „Жените наистина плачат“, докато с прибавянето на гласовете на отсъстващите, той се обръща в полза на филма „Страх“ на Ивайло Христов.

Това, че двама от членовете на комисията са изпратили гласовете си, е допустимо, заяви председателят на комисията проф. Божидар Манов, позовавайки се на юристите на Националния филмов център. „Имам пълно доверие на колегите в тяхната независима художествена преценка, смятам, че съм защитил името си и не съм склонен към фалшификации и манипулации“, добави той. 

„Страх“ на Ивайло Христов е българският претендент за „Оскар“

При така направен избор, според Теодор Ушев, не е имало никакъв смисъл от дискусията, казусът е бил решен механично и полученият резултат е нелегитимен. Българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети. В България продължава да има Системен Расизъм, Системен Сексизъм и Системен културен дениализъм, написа Теодор Ушев във Фейсбук и се закани, че докато не види реално желание за промяна, няма да участва в комисии, свързани с българското кино.

Това, че двама от членовете на комисията са изпратили гласовете си, е допустимо, заяви председателят на комисията проф. Божидар Манов, позовавайки се на юристите на НФЦ. Всеки от членовете на комисията може да оспорва всеки акт от нейната работоа, посочи още Манов.

Теодор Ушев подчертава обаче, че постът му не е критика към филма „Страх“, има своите несъмнени достойнства и качества и се надявам на достойното му представяне, написа още той. Церемонията по връчването на 94-те награди „Оскар“ ще се проведе на 27 март догодина , а номинациите ще станат ясни на 8 февруари.

Точно преди за замина от България се съгласих да участвам в комисията по определяне на българския участник за най-добър...

Posted by Theodore Ushev on Wednesday, October 13, 2021

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още