Теменужка Петкова: Цената на електроенергията няма да бъде повишена

„Климатичната неутралност ни изправя пред сериозни предизвикателства, затова изграждаме мощности, които не генерират емисии“, обясни Петкова

| България, Бизнес

Цената на електроенергията няма да бъде повишена, увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред NOVA NEWS.

„Климатичната неутралност ни изправя пред сериозни предизвикателства, затова изграждаме мощности, които не генерират емисии“, обясни Петкова.

„Трябва да изгражддаме нови мощности, за да развиваме своята енергетика. Налице са всички предпоставки да очакваме да се изгради нова ядрена мощност“, добави министърът.

България се присъедини към Агенцията за ядрена енергия на ОИСР

По нейните думи IP 1000 е една от ядрените технологии, които се обсъжда да получим, а от Уестинг Хаус ще участват в  изграждането на нова ядрена мощност у нас. 

„Горивото за АЕЦ трябва да бъде лицензирано, провежда се търг и се избира на база на най-добри икономически условия.  7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде започнат след като бъде изготвен правен анализ и доклад, трябва да бъдат направени и анализи за ядрената безопасност“, разкри Петкова.

А едва след мащабното обществено обсъждане може да се пристъпи към изготвяне на проект.  Според нея най-добрият вариант е да може да се използват и двата реактора от АЕЦ „Белене“.

До 10 години България може да има нова ядрена мощност - Белене не се предвижда

Теменужка Петкова сподели, че чрез "Балкански поток" е диверсифициран маршрутът за доставка на природен газ до България и е налице свободен капацитет от 3 млрд. м3 газ. А договорът за производство на тръби за интерконектора с Гърция е приключен и тече процесът по заваряване.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още