Техническите параметри на връзката между ВИК мрежите на София и Перник

Докладът трябва да бъде гласуван на извънредно заседание на Столичния общински съвет във вторник

Техническите параметри на връзката между язовир "Бели Искър" и пернишката ВИК мрежа, която трябва да осигури необходимото и за режима в Перник количество вода, вече са ясни. Подробностите са публикувани в доклад до Столичния общински съвет, който трябва да одобри свързването на столичната и пернишката ВИК системи, разпространен от общинския съветник Борислав Игнатов. Според плана, до 300 литра вода в секунда от язовир „Бели Искър” трябва да бъдат подавани към резервоар „Мало Бучино – нов”, а оттам към перничани. За целта трябва да бъдат изградени 13,5 километра нова водопреносна мрежа между резервоара и пернишкия квартал „Изток”. Тя ще бъда захранвана с вода през Рилския и Мало Бучинския водопровод, които към момента имат капацитет да обезпечат преминаването на толкова допълнително количество вода, твърдят експертите на „Софийска вода”.

История за кран, кмет и отвертка или как се събира вода капка по капка

Язовир „Бели Искър”

Язовир „Бели Искър” осигурява 25 процента от водоподаването на София, като с вода от него се захранват кварталите от подвитошката яка, част от селата около София, Банкя, както и „Лозенец”, където обаче идва вода и от язовир „Искър”. Според оценката на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор язовирът е в „неизправно, частично работоспособно състояние”. Затова и водният му обем не може да надвишава кота 1876 метра, казват експертите. Според кризисния план на правителството, към язовирът трябва да бъдат подавани допълнително около 777 хиляди кубични метра вода на месец, за да може водоподаването към Перник да не ощети количествата вода към София. „Софийска вода” пък ще бъде натоварена със задачата да следи нивата на водата в язовира, за да не преминат критичния обем от 1876 метра. Към проекторешението на Столичния общински съвет е приложено и решение на Министерския съвет, според което ремонтът на язовирната стена на „Бели Искър” е включен в програмата на правителството за аварийни ремонти.

Учредява се български ВиК холдинг ЕАД-София

Пътят на водата

На практика водните обеми, необходими за захранване на ВИК мрежата на Перник, ще бъдат пренасочвани от язовир „Бели Искър”, но количеството ще бъде компенсирано от водосбора на язовир „Белмекен”. От „Бели Искър” водата ще бъде подавана по Рилския и Мало Бучинския водопроводи до резервоар „Мало Бучино - нов”. Спирателна арматура ще бъде монтирана на границата между Пернишка и Софийска област, за да се гарантира, че при нарушаване на водоподаването към София, водата към Перник ще може да бъде спряна. При авария на Рилския или Мало Бучинския водопроводи, водата също ще бъде спирана. На изхода на резервоара също ще има спирателна арматура, след която ще започва и новоизградената ВИК връзка. Прогнозната й стойност към момента е до 25 милиона лева, но ясни технически параметри за нея все още не са публикувани.

Контролът

За подаваните допълнителни количества вода от язовир „Белмекен” към „Бели Искър” ще отговаря Националната електрическа компания. За излезлите от „Бели Искър” количества вода пък отговорността ще е на „Софийска вода”, която ще взима решението и за спиране на водоподаването към Перник. Концесионерът на столичното ВИК ще се отчита пред СОС.

Цената

Цената на водата, която перничани ще получават от София, трябва да се определи с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране. В нея трябва да бъде калкулирано и възмездното преминаване през столичната ВИК мрежа, но уверенията са, че в крайна сметка в Перник няма да се стигне до скок на цената на водата.

Столичният общински съвет предстои да гласува решението във вторник, а след това Министерски съвет трябва да приеме и финансовите параметри за изграждането на новия водопровод.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още