Тази година няма честване на Петрова нива, а само поклонение

Заради актуалната ситуация в България тази година Националният възпоменателен събор в историческата местност „Петрова нива“ ще се проведе като поклонение на 19 август. Под патронажа на президента Румен Радев, той е посветен на 117 годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

В 13.30 часа е Заупокойната молитва в памет на загиналите преображенци в храм – костница „Света Петка“. В 14.00 предстои поднасяне на венци и цветя пред мемориала на преображенци. В 13.30, в началото на заупокойната молитва, заедно ще забият камбаните на църквите във всички населени места в община Малко Търново.

След 14.00 официално ще бъде открита единствената у нас изложба на открито „Картографският образ на Странджанския край през вековете“ с 12 карти, отразяващи природните и социално-икономическите условия на тази територия към определени исторически моменти чрез подбрани картографски изображения на Странджа.

Експозицията е съвместен проект между община Малко Търново, исторически музей „Проф. Александър Фол” - Малко Търново и Международен търговски и културен център ГЕОПАН.

За повече културни и любопитни новини последвайте dnews.bg в Инстаграм 

Прочетете още