Тържествено заседание на ОбС Дупница се проведе в салона на театъра в Дупница

Тържествено заседание на ОбС Дупница се проведе в салона на ОбДТ „Невена Коканова“ в Дупница.Пандемията от Ковид 19 промени честванията за празника, това беше и основната линия в речта на кмета на община Дупница.

Официален гост на заседанието беше областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, който също поздрави дупничани.Бяха връчени званията „Почетен гражданин“ и „Почетен знак“ на община Дупница.

Званието „Почетен гражданин на община Дупница“ трябваше да бъде връчено на ген. Венцислав Мутафчийски, но поради здравословни причини не присъства. Уверил е, че при първа възможност ще дойде в Дупница да си получи плакета.

Освен него посмътрно със званието беше удостоен и Димитър Димов. Предложението е на общинските съветници Вергил Кацов и д-р Лорета Николова. Авторът на “Тютюн” и “Осъдени души”, един от класиците на българската литература, винаги е свързвал живота си с Дупница, откъдето е семейството му. „Дупница е градът, в който той получава вдъхновение“ каза в речта си Милена Катошева уредник на къща-музей Димитър Димов.

Сред гостите беше и директора на Националния литературен музей.

Плакета получи дъщерята на Димитър Димов, Сибила Димова.

Почетни знаци на община Дупница получиха д-р Елена Гюзелева, д-р Милка Богоева, д-р Васил Бачев, д-р Крум Бонев и д-р Райна Сапаревска, която работи в РЗИ.

„И петимата лекари имат изключителни заслуги в битката с Ковид – 19 в община Дупница. Наред със своите колеги и медицински екипи застанаха като щит от самото начало до днес в тази изключително тежка битка. Те продължават да дават на нашият град своята експертиза, всеотдайност, загриженост, компетентност и професионализъм, благодарение на които биват спасявани много човешки животи“ посочиха вносителите на докладната.

По-късно на пл. „Свобода“ беше отслужен водосвет за здраве на дупничани.

Прочетете още