Свинският грип и коронавирусът - защо тогава нямаше карантина?

Covid-19 нито е първият непознат и опасен вирус, който сполетява човечеството, нито е първата пандемия в наши дни

Мерките срещу разпространението на коронавируса у нас се затягат с всеки следващ ден. Извънредното положение засега е до 13 април, но по думите на властта е много вероятно да бъде удължено още.

Междувременно хиляди хора  остават затворени вкъщи, цели отрасли не работят и това значително намалява доходите на населението, разходите обаче остават същите. Все по-често се появява въпросът до колко всички тези рестрикции ще бъдат ефективни и няма ли да нанесат повече щети отколкото ползи.

А историята показва, че Covid-19 нито е първият непознат и опасен вирус, който сполетява човечеството, нито е първата пандемия в наши дни.

Само преди 11 години по света започва да се разпространява т.нар. свински грип, който в рамките само на година отнема живота на повече от половин милион души, а заразява до 1 милиард и 400 милиона души. Никъде по света обаче, включително и в България, не се налага извънредно положение.

Историята се повтаря. Сходни събития се случват през определено време, човечеството ги преживява, преминава през тях и после... ги забравя. Забравя данните, цифрите, действията. Щом случващото се отмине вече никой не се интересува от статистиката и фактите. Не ги използва, за да мисли.

В ситиуцията на  коронавирус – или иначе казано в свят обзет от паника, страх, пълни блокади, карантина, извънредно и военно положение, отменени човешки права и прекалено увеличени правомощия, ще ви разкажа една история. За една друга пандемия, породена от нов и непознат на човечеството вирус. И не, няма да ви говоря за испанския грип от началото на миналия век. Ще бъдем по-близо, във време, в което самите ние бяхме действащите лица. Когато България и света се срещнаха с опасен вирус, който зарази между 700 милиона и милиард и 400 милиона от световното население,  а изчисленията са, че от усложненията му може да са починали над половин милион души. И да - преживяхме всичко това без някой дори и да си помисли да затвори държавата или света. 

Помните ли го? Вирусът без корона, АH1N1, т.нареченият свински грип , който се превърна в пандемия през 2009 година, а в България дойде в началото на лятото. 

След първия случай на свински грип у нас нямаше болници под карантина, нито забрана за събиране на много хора на едно място, а здравният министър Евгени Желев обясни кратко: / Чуйте звуковия файл/

Междувременно обратно в наши дни първите случаи на коронавирус в България бяха обявени в извънредна пресконференция в полунощ. А после започнаха и мерките: затвориха училищата, детските градини, заведенията, моловете, кината, театрите. Обяви се извънредно положение, включиха се и военните, изградиха се гранично-пропускателни пунктове на изходите на областните градове и се забрани влизането и излизането от тях без основателна причина. Забрани се на хора под 60 г. да пазаруват рано сутрин, затвориха се парковете, градинките, детските площадки и това сякаш няма да е всичко. Към днешна дата случаите на коронавирус в България са под 180, починалите са трима.  А в едни други години при над 200 заразени и 2 жертви Главен държавен здравен инспектор Тенчо Тенев казва: /Чуйте звуковия файл/

Какво стана у нас по време на Свинския грип?

Подробности чуйте от Вили Янкова в звуковия файл:

Прочетете още