Свидетел оприличи щурма на Капитолия на средновековна битка

Гонел едва сдържаше сълзите си, спомняйки си как семейството му е наблюдавало щурма по телевизията и си е мислело, че може да му се случи най-лошото

| Свят

Щурмът на Капитолия на 6 януари напомняше средновековна битка, каза днес полицай, свидетелстващ пред разследващата нападението комисия в Конгреса на САЩ. Той призна, че тогава си помислил, че идва моментът, в който ще умре, предаде Франс прес.

"Моите колеги полицаи и аз получихме юмручни удари, бяхме ритани, блъскани, пръскани с лютив спрей и дори заслепявани с лазери", каза сержант Аквилино Гонел, един от четиримата полицаи, призовани да свидетелстват. "Това, на което станахме свидетели в този ден, напомняше средновековна битка. Борихме се рамо до рамо, за всеки инч, да защитим Капитолия от нахлуването на разгневената тълпа, целящо да унищожи нашия демократичен процес", допълни той.

Още един критик на Тръмп влиза в комисията, която ще разследва щурма на Капитолия

"Физическото насилие, което преживяхме, бе ужасяващо и разрушително", допълни полицейският служител, цитиран от Ройтерс.

Гонел едва сдържаше сълзите си, спомняйки си как семейството му е наблюдавало щурма по телевизията и си е мислело, че може да му се случи най-лошото.

Деветчленната разследваща комисия бе създадена, след като републиканците в Сената блокираха създаването на независима комисия за разследване на атаките. Председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, назначи членовете на комисията. Неин председател е демократът Бени Томпсън. Във встъпителната си реч Томпсън обеща, че работата на комисията ще се "ръководи единствено от фактите", и че в нея няма да имат място политиката и партийните пристрастия. Той показа също видеозапис на щурма, наричайки го "смразяващ".

Шест месеца щурма на Капитолия продължава издирването на участниците

Повечето републиканци в камарата на представителите се противопоставиха на създаването на комисията, наричайки я политически мотивирана. Лиз Чейни, която е една от двамата републиканци в комисията и изявена критичка на Тръмп, защити необходимостта от работата на комисията и призова за подробно разследване.

"Трябва да узнаем какво се е случило тук в Капитолия. Трябва също да узнаем какво се е случвало всяка минута през онзи ден в Белия дом - всяко телефонно обаждане, всеки разговор, всяка среща преди, по време и след щурма", каза Чейни и добави: "Ако от виновниците не се потърси отговорност и ако Конгресът не действа отговорно, това ще продължи да разяжда като тумор конституционния ни строй".

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още