Светлан Стоев е разговарял с посланика на Украйна

Анексирането на Крим е в нарушение на международното право

| България, Общество

Министърът на външните работи Светлан Стоев е приел днес, 24 ноември, посланика на Украйна Виталий Москаленко, съобщиха от пресцентъра на МВнР. По време на разговора българската страна е препотвърдила неизменната и последователна подкрепа на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително териториалните й води.

Анексирането на Крим е в нарушение на международното право. За България, включително като страна от Черноморския регион, е много важно ситуацията с Крим и конфликтът в Източна Украйна да бъдат решени по пътя на преговорите в установените международни формати, се посочва в съобщението.

Министър Стоев е изразил увереност, че недоразуменията от последните дни няма да повлияят на отличните приятелски отношения между България и Украйна.

Посланикът на Украйна е подчертал, че последователната българска подкрепа за Украйна е от голямо значение за страната му. Той е изказал съболезнования във връзка с трагичните инциденти при пожара в село Рояк и катастрофата с автобус от Република Северна Македония на автомагистрала "Струма".

Министър Стоев е благодарил за изказаната съпричастност и е изразил надежда, че украинският му колега Дмитро Кулеба ще има възможност да посети България през следващата година, за което има отправена покана, допълват от външното ни министерство.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още