Свещеникът на Софийския затвор: Обществото реагира незряло и инфантилно по случая "Полфрийман"

Приятелите на Полфрийман в затвора следят с интерес ситуацията с него, разказва отец Сергей

Българите говорят за демокрация, закон и ред, но когато дойде изпитание като "Полфрийман", се вижда колко демократични и законни сме в нашата страна.
Това мнение изрази в интервю за Дарик свещеникът от Централния софийски затвор Сергей Павлов. Той е един от хората, написали положително становище за промяната в поведението и мисленето на осъдения за убийство австралиец, който преди седмица бе освободен предсрочно от Софийския апелативен съд (САС).
"След един определен момент пребиваването в затворническата среда има единствено негативен ефект върху хората", коментира свещеникът. Според него Полфрийман и много други лишени от свобода правят максималното, за да осмислят пребиваването си в затвора, въпреки сериозните пречки, които средата им поставя.
На въпроса възможно ли е Полфрийман да заблуждава с поведението си, свещеникът коментира: "Можеш да заблудиш някого в началото, но времето открива всичко. Рано или късно идват моменти на изпитания и изкушения и се вижда кое какво е. Впрочем, това много ясно се вижда в реакцията на обществото ни в момента. Нали говорим за демокрация, за закон, за ред, но когато дойде изпитанието и изкушението, всъщност се вижда колко демократични и законни сме в нашата страна...".
Цялото интервю с отец Сергей Павлов, чуйте прикачения звуков файл:

Прочетете още