Стратегията в Швеция срещу КОВИД-19 постига добри резултати

Северната държава, която избра различен подход за справяне с пандемията и не наложи пълна карантина, често беше давана като лош пример

Екатерина Катрачева с подробности:

На фона на увеличаващия се брой случаи на КОВИД-19 в редица европейски страни, в Швеция този брой е нисък. В интензивните отделения в шведските болници са 13 пациенти с КОВИД-19, а за седем дни смъртни случаи, свързани с новия коронавирус няма.

Северната държава, която избра различен подход за справяне с пандемията и не наложи пълна карантина, често беше давана като лош пример, включително от представители на българския Национален кризисен щаб.

Според главния епидемиолог на Швеция ниският брой заразени се дължи на премерената и устойчива стратегия, която може да се следва дълго време.

Според Европейския център за превенция и контрол на болестите общият брой на заразените на 100 хиляди души за период от две седмици в Швеция е 22.2. За сравнение, в Испания е 279, във Франция – 158.5, в Чехия – 118, в Белгия – 77, а в Обединеното кралство – 59 - все страни, наложили драконовски карантини през пролетта, пише „Гардиън“.

В 22 от 31 европейски държави нивото на заразяване се повишава, докато в Швеция новите случаи от вторник до петък са на нивото от края на март. Според данните на националната здравна служба само 1.2 процента от направените миналата седмица 120 хиляди теста са положителни. Швеция отчита по-малко новозаразени и от съседните Норвегия и Дания. В интензивните отделения в шведските болници са 13 пациенти с КОВИД-19, а за седем дни смъртни случаи, свързани с новия коронавирус няма.

Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел каза в интервю за „Франс24“, че накрая ще се види каква е разликата между стратегия, която е по-устойчива и която може да се следва дълго време, вместо стратегия на пълно затваряне, отваряне и пак затваряне. За пореден път той обясни, че причина за сравнително големия брой на смъртни случаи в страната не е стратегията за справяне с пандемията, а допускането на вируса в домовете за възрастни хора.

За разлика от много други страни, Швеция затвори училищата само за младежите над 16 години, но ги остави отворени за по-малките с настояване за присъствие. Сега училищата и университетите са отворени за всички. Властите забраниха събирания на над 50 души на едно място и посъветваха хората над 70 години и рисковите групи да се самоизолират. Наред с това, 10-милионното население беше помолено, а не задължено, да спазва социална дистанция и да работи вкъщи, ако това е възможно. По-голямата част от хората спазиха препоръката. Магазините, баровете, ресторантите и фитнес залите останаха отворени, а до момента носенето на маски не е препоръчано.

Прочетете още