„Страх“ на Ивайло Христов е българският претендент за „Оскар“

Филмът разказва за живота на Светла, в ролята е Светлана Янчева, която е вдовица и наскоро е загубила работата си като учителка

test

Филмът „Страх“ на режисьора Ивайло Христов е българското предложение за наградите „Оскар“, съобщиха от Националния филмов център. На 38-ия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна през 2020 г. „Страх“ печели голямата награда, както и отличията за най-добра актриса на Светлана Янчева, на Съюза на българските филмови дейци и на акредитираните журналисти. Церемонията по връчването на 94-те награди „Оскар“ ще се проведе на 27 март догодина. 

Филмът разказва за живота на Светла, в ролята е Светлана Янчева, която е вдовица и наскоро е загубила работата си като учителка. Среща в гората мигрант от Африка и се налага да застане срещу селото, което настоява чернокожият бежанец да го напусне.

На 38-ия фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна през 2020 г. филмът печели голямата награда „Златна роза“, както и още три отличия. Той получи и Гран при за най-добър филм на фестивала „Черни нощи“ в Талин, има и други фестивални участия и награди.

През тази година в съревнованието за „Оскар“-ите България беше представена от филма "Бащата" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който спечели "Кристален глобус" на кинофестивала в Карлови Вари. Церемонията по връчването на 94-те награди „Оскар“ ще се проведе на 27 март догодина, а номинациите ще станат ясни на 8 февруари.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още