Стопанска камара – Добрич подари електромобил на ПГТС „М.Ломоносов”

Николай Радев: Идеята на Стопанска камара е да работим с всички училища и да създаваме специалисти за модерните професии

Електромобил подариха на възпитаниците на ПГ по техника и строителство „М.Ломоносов” в Добрич членовете на Стопанска камара – Добрич.

Електромобилът ще служи за учебни цели и практически занятия на специализираната паралелка „Електрически превозни средства”, която предстои да бъде открита в гимназията през новата учебна година. Новата паралелка ще е единствената по рода си в област Добрич. Професията, която ще придобият завършилите я ученици ще е техник на транспортна техника, обясни директорът на гимназията Юлияна Дикова. По думите й дарението е от голяма полза за училището, тъй като без него не могат да се осигурят практически занятия на учениците.

„Идеята на Стопанска камара е да работим с всички училища и да създаваме специалности и специалисти за модерните и атрактивни професии, които имат перспектива и реализация за децата, които ги изучават” – коментира Николай Радев – председател на Стопанска камара - Добрич и председател на училищното настоятелство на ПГТС „М.Ломоносов”. Той информира още, че дарението е осъществено, благодарение на Михаел Делийски – член на УС на Стопанска камара – Добрич, който е осигурил два електромобила, единият от които е бил подарен в Русе.

Като много хубав пример за публично-частно партньорство с цел образование, определи дарението кметът на Добрич Йордан Йорданов, който бе гост на събитието по предаването на електромобила. „Смятам, че трябва да вървим по този път и да си помагаме – бизнесът и общината” – подчерта кметът.

Подареният автомобил е марка „Хюндай”, изцяло преработен с нов електрически двигател, нов контрольор и нови батерийни клетки, достатъчни за изминаване на пробег до 250 км при пълно зареждане, обясни инж.Минко Минков – преподавател по специалностите от практическите дисциплини в гимназия „М.Ломоносов”.

Училището изпрати днес  23-ма абитуриенти от специалността „Компютърна техника и технологии”. Средният успех от матурите на зрелостниците е 4,58.

Чуйте в звуковия файл какво сподели за дарението председателят на Стопанска камара - Добрич - Николай Радев:

Прочетете още