Столичната библиотека връчи годишните си награди

За първи път от 30 години насам българска творба, а не западен бестселър, оглавява класацията на най-четените книги художествена литература на Столичната библиотека и това е сборникът „Юлски разкази“ от Здравка Евтимова. Това обяви директорката на библиотеката Юлия Цинзова по време на връчването на годишните награди. Дарик Радио беше отличено за приобщаване  на  младежката аудитория  към четенето и книжната култура, а писател на годината стана Захари Карабашлиев. 

Читател на годината на Столичната библиотека е Калина Иванова, заела от там близо 200 книги. Завършила е испанска филология, работи в административния отдел на голяма фирма и прави одити.

"Опитвам се колкото мога да чета във всяка свободна минута, въпреки че сега ми е малко по-трудно с бебче, но книгите са ми голяма любов. Скачам от един жанр в друг, напоследък много и детска литература покрай дъщеря ми."

„Любимата ми книга е...“: Соленият вкус на вятъра от Изабел Брум

Най-малкият читател на Столичната библиотека е Криси, която е само на 4 и половина, а читател на годината до 14-годишна възраст е Веселин Балачев. Той е на 10  и е ученик е в 142 училище в София. Любимата му книга е  „Момчето милиардер“ на Дейвид Уолямс. Не ги брои тези, които е прочел, а като порасне иска да стане писател.

"Вече съм започнал книгата си и се андявам някой ден тя да бъде издадена и да стане бестселър. Името ѝ е "Доматко" и се разказва за приключенията на едно малко доматче, което въпреки че се натъква на някакви бъркотии, нов винаги намира начин. Върти се винаги с неговия приятел I-Pod, а в момента се опитват да се докажат на околните и да придобият повече популярност."

Дарик Радио беше отличено за приобщаване  на  младежката аудитория  към четенето и книжната култура. Наградата получи водещият на предаването „Седмицата“ Кирил Вълчев.

"Искмел Кадаре, албанският писател, има една книга "Легенда на легендите", където цялата книга разказва за вечната битка между ухото и окото. Почва с легендите, хората са си ги разказвали, обаче после се появяват буквите, хората започват да пишат и изведнъж окото взима връх. След това дава пример с радиото и иазведнъж изглежда, че пак ухото взима връх. Най-накрая, обаче в книга се казва, че и двете и ухото и окото, всъщност са защитната сила на човешката душа. Така че ако нещо обединява едно радио с една библиотека е това, за което говори Кадаре."

Над половината от всички читатели в Столичната библиотека са млади хора до 28 години, стана ясно по време на церемонията, а заетите книги през 2019 са 490 хиляди.

Прочетете още