Столетница от Дебелец събра за юбилея близки и приятели

100-годишен юбилей празнува днес баба Роза Петрова от гр. Дебелец, община Велико Търново. В присъствието на деца, внуци, правнуци и пра-правнучка, с торта и свещички, с много цветя и пожелания за здраве юбилярката бе уважена с присъствие, поздравителен адрес и още нещо от кмета на града Снежана Първанова. За вековния юбилей рожденичката бе уважена и от общинския съветник Георги Недев.

Спокойствие, разбирателство и движение – това е рецептата за дълголетието ѝ, казва баба Роза Петрова от Дебелец, която днес празнува 100-годишния си юбилей. В жилите ѝ тече балканджийска кръв. От еленското село Яковци е. След построяването на язовир Йовковци, семейството й се заселва в Дебелец. Работила за кратко в консервната фабрика в града, после останала да гледа децата и да се занимава със земеделие. Има син, две внучки, две правнучки, един правнук и една пра-правнучка. Хвали се, че не я лишават от нищо. Похапва си всичко, но не близва алкохол. Пие само лимонада. И се радва на всички!

До преди 2-3 години е работила в градината, но сега неин ангажимент са само цветята. Иначе всеки ден си общува с комшиите, ако времето позволява, си прави разходки. Но тайната на дълголетието й, според внучката й Рени Митева, която се грижи за нея е, е грижата, която е получавала от съпруга си. По думите на внучката, дядо ѝ всяка година е водел баба ѝ на почивка и на екскурзии и много я е уважавал.

Иван, Михаела и Силвия са правнуците на баба Роска, както я наричат те. Най-важното нещо, което са научили от нея е да бъдат добри хора. Иван има повече спомени с прабаба си, защото не е ходил на детска градина – тя го е гледала. А дълголетието ѝ си обясняват със спокойния живот, който е имала и чистата храна, която е яла.

Това, което си пожелава на рождения ден баба Роза и сподели, е да не се залежава, за да е в тежест на близките ѝ. На изпроводяк ни пожела да достигнем и ние нейната възраст, като не забравяме най-важното, а именно, да не се нервираме, да носим радост вкъщи, при децата и да сме весели винаги.

Поздравителен адрес, торта и 100 лв. за празника подариха на столетницата от кметската администрация на Дебелец. Здраве и жизненост пожела на баба Роза кметът на града Снежана Първанова.

„Дай, Боже да дойдем и на 110-ия ѝ рожден ден. Това е събитие не само за нейния живот, но и за града ни. Рядко сме свидетели на човек, достигнал един век живот.“

 

Прочетете още