34 души са вече излекуваните от Covid-19, 498 е общият брой на заболелите

Стефан Манов: Съчетаването на хартиен и машинен вот ще е по-скъпо и с повече грешки

Съчетаването на машинно гласуване с хартиени бюлетини на избори е излишно усложняване и оскъпяване на изборния процес, както и предпоставка за грешки. Това коментира в интервю за Дарик Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК.

Дни след като премиерът Бойко Борисов подкрепи машинния вот, в парламента на ниво работна група започнаха дискусии по темата, въпреки че Изборният кодекс в сегашния му вид е разписал използването на машини за следващите парламентарни избори.

Според Стефан Манов няма причина да се прави крачка назад и да се връща дискусията в началната й точка, а е нужно да се уточнят подробностите около технологията на провеждане на изборите с машини. Той отхвърли твърденията на изборни експерти, че в Европа няма машинно гласуване като даде пример с Белгия.

„В Белгия се гласува машинно от години. Цялата фламандска Белгия, в Брюксел регион и германофонските общини във Валония гласуват машинно. На последните евроизбори през май миналата година там имаше 30 хиляди машини в 15 хиляди секции. При това те гласува шест в едно – имаха шест избори накуп, за местни парламенти, за национален парламент, за Европейски парламент и други органи“, разказа пред Дарик Стефан Манов.

По думите му вотът там е протекъл перфектно, при това с машини близки до предвидените в нашата изборна технология – с тъчскрийн и разписка.

Според Манов машинното гласуване ще бъде облекчение и за самите секционни избирателни комисии, защото в края на изборния ден те ще трябва само да натиснат бутона за край и да разпечатат дългия машинен протокол и да занесат флашката в РИК. „Така ще върнем и желанието у читави и свестни хора да участват в секционните комисии. Защото те сега са отвратени от условията, при които трябва да работят след края на изборния ден – с напрежение, до късни доби, с чакане за контроли в районните комисии“, обясни още Манов.

Той даде пример и с Бразилия, която по думите му има близко ниво на грамотност с това в България, като подчерта, че в огромната като територия и население държава гласуват с машини вече 20 години. „Тя е 77 пъти по-голяма от България, избирателите й са 136 милиона души, има 420 000 избирателни секции, включително и в джунглите за местни туземни племена“, подчерта Стефан Манов и допълни, че там на избори се доставят машини за гласуване до всички точки.

И заключи, че „няма нито фактическа, нито житейска, нито правна хипотеза, в която машинното гласуване да не може да бъде извършено в малка България“. И напомни, че според Изборния кодекс в малките секции – с под 300 избиратели, няма да има машини, а ще се гласува с хартиени бюлетини.

„Хартиеният и машинният вот – съчетан едновременно, е източник на грешки“, коментира още пред Дарик Стефан Манов.

„Вместо да минимизираме разходите, така ще ги увеличим, а вместо да максимизираме ползите, а именно – изчистването на изборния процес, създаваме условия за допълнителни грешки. Такива много грешки имаше на евроизборите, когато комисиите не събраха двата вида вот правилно в протоколите, които трябваше да предадат в районните комисии“, обясни още той.

Прочетете още