Реалистичната картина показва корупция, маскирана в законосъобразна форма, каза премиерът

Според него служебното правителство е демонстрирало кураж да оцени това, което намира и да представи реалистичната картина

| България, Политика

В Министерския съвет се провежда брифинг, на който ще бъде представен отчет за дейността на правителството от встъпването му в длъжност.

"В нормалната демократична практика за едно правителство се дава толеранс от порядъка на 100 дни. Този комфорт обаче служебното правителство го няма. Така че ние се опитваме да дадем отчет на направеното досега, което макар и един месец назад на пръв поглед не е много, но на базата на това, което намираме и констатираме, изглежда, че е много повече от един месец", каза в началото на брифинга премиерът Стефан Янев.

Българският бизнес може да бъде спокоен, увери социалният министър

Според него това, което е заварил, е хаос. За съжаление, колкото повече работим и се заравяме в съответните проблеми в съответните сектори, намираме нещо повече от хаос, по-скоро един системен безпорядък и липса на правила - каза още премиерът.

По думите му за съжаление тази практика е част от негативната констатация, която служебният кабинет намира.

"За съжаление един от министрите, които присъстват тук, стана известен с една метафора на това, което заварихме - затревените източени язовири. Наистина е метафора и тази метафора се отнася и за другите сектори", коментира Янев.

Атанас Пеканов за Плана за възстановяване: Парите за България не са застрашени

Според него служебното правителство е демонстрирало кураж да оцени това, което намира и да представи реалистичната картина. Той благодари на министрите, че са се превърнали в мост между властта и гражданите.

"Реалистичната картина показва нещо, което може да наричаме корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма. Публичен сектор, икономика, селско стопанство, за съжаление дори култура и образование са обрасли с подобни негативи, които ние трябва да показваме на първо време на гражданите, и след това да ги решаваме по правилен и прозрачен начин", категоричен беше служебният премиер.

Чистка в състава на МВР не е извършена, заяви Бойко Рашков

Принципите, от които се води служебното правителство, са прозрачност и отчетност пред обществото, и няма да се толерира различен подход.

"Заедно с това толерирането на никой и недосегаемостта на никой не е гарантирана, всеки отговоря за действията си", каза още Янев.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още