Ще убият ли летните горещини коронавируса?

Това е материал на Ричард Грей от Би Би Си, който се опитва да обобщи радица научни данни за това, дали Covid-19 ще намали активността си през лятото, дали ще изчезне и дали ще се върне отнова като сезонно заболяване през студеното полугодие

Много инфекциозни заболявания първо избухват, а след това затихват, в зависимост от времето на годината. Грипът обикновено ни посещава през студените зимни месеци - както и норовирусът.

Други, като коремен тиф, предизвикват огнище през лятото. Честотата на морбили спада през лятото в умерените страни, а в тропическите региони рязко се повишава в сухите сезони.

Така че няма нищо изненадващо във факта, че мнозина питат, дали да очакваме такава сезонност в случая с COVID-19.

Коронавирус: първо строги мерки, после нормализация /втора част/

Коронавирус: Защо трябва да действаме сега? /първа част/

Тъй като вирусът започна да се разпространява бързо в Китай в средата на декември, той премина границата и броят на случаите в Европа и САЩ нараства с всеки изминал ден.

Някои от най-сериозните огнища се образуваха в региони с по-студено време, което породи надежда: пандемията ще намалее, когато дойде лятото. Въпреки това много експерти предупреждават: не се обзалагайте, че летните температури ще убият вируса.

Подобна предпазливост е оправдана. Вирусът, който причинява COVID-19 (болестта вече официално се нарича SARS-CoV-2) е твърде нов за изследователите. Учените засега просто нямат данни, статистически доказателства, че дейността му ще варира от сезон до сезон.

През 2003 г. вирусът на SARS, много подобен на него, беше бързо ограничен, така че има много малко информация за това как би се повлиял от различните сезони.

Притчата за Содом и Гомор и праведниците

Опитът обаче в борбата с някои други коронавируси, които са заразителни за хората, ни дава някои улики, за да определим дали COVID-19 в крайна сметка ще се превърне в сезонно заболяване.

Мнозина очакват, че с настъпването на лятото в Северното полукълбо ще се намали честотата на коронавирусните инфекции.

Проучване преди 10 години от Кейт Темпълтън от Центъра по инфекциозни заболявания на Университета в Единбург показва, че три вида коронавируси (всички получени от пациенти с инфекции на дихателните пътища в болници и хирургични отделения на Единбург) показват "забележим сезонен характер", който дава огнища в по-студените месеци - от декември до април. Тоест, приблизително същия характер като грипа.

Четвъртият коронавирус, който беше открит главно при пациенти с отслабена имунна система, се държеше много по-непредсказуемо.

Вече има някои намеци, че COVID-19 също може да стане сезонен. В световен мащаб разпространението на огнища на новата болест предполага, че вирусът предпочита студени и сухи условия.

Крехката цивилизация

Непубликувана аналитична работа, сравняваща времето в 500 региона на света, където се наблюдават огнища на коронавирус, показва, че изглежда има връзка между разпространението на вируса и температурата, скоростта на вятъра и степента на влажност.

И в още едно непубликувано проучване, по-високите температури са свързани с по-ниска честота на COVID-19. То обаче подчертава, че самото време не дава отговор на всички въпроси за разпространението на вируса.

Авторите на едно, все още непубликувано проучване, прогнозират, че региони с континентален климат (студена зима и топло лято) ще бъдат най-уязвими за вируса. Следващите най-уязвими са засушливите райони.

Най-вероятно тропиците са по-малко предразположени към ново заболяване, според авторите на това изследване.

Липсвайки конкретни данни за активността на вирусите от сезон на сезон, учените разчитат на компютърно моделиране в своите прогнози, какво може да се случи през годината.

Крахът на „естествената имунизация“ във Великобритания

Екстраполирането на сезонното поведение на ендемични коронавирусни заболявания и на поведението на COVID-19 е много трудна задача. Сезонността на ендемичните вируси може да има много различни причини, които не винаги са приложими за пандемията от COVID-19.

Пандемиите често не следват сезонните модели на нормални огнища на болестта. Например, през 1918–20 г. пикът на заболяването с прословутия испански грип („испански грип“) настъпва през летните месеци. Но повечето огнища на грип обикновено се случват през зимата.

„Очакваме, че рано или късно COVID-19 ще стане ендемичен, казва вирусологът Ян Алберт, професор от Каролинския институт (Швеция).

„Ще бъде много изненадващо, ако няма сезонност. Но сезонният характер ще повлияе на способността на вируса да се разпространява и пандемичните ситуации са голям въпрос. Засега не знаем със сигурност, но трябва да мислим за това.

Затова трябва да сме внимателни, когато се опитваме да приложим това, което знаем за други коронавируси, към настоящата пандемия.

SARS-CoV-2 се чувства най-добре при 4 градуса по целзий

Но защо другите коронавируси са сезонни и защо това ни дава надежда?

Коронавирусите са семейство от така наречените обвити вируси, те имат липидна, мастна мембрана, от която стърчат протеинови „рога“, наподобяващи корона.

Има няколко проучвания, в които учените се опитват да разберат как времето влияе върху новия коронавирус.
Проучванията на други обвити вируси показват, че обвивката им прави тези вируси по-податливи на топлина от тези, които нямат обвивка.

При по-студени условия тази черупка се втвърдява до състояние, наподобяващо каучук - нещо както мазнината замръзва в тиган след готвене и това може да защити вируса по-дълго, докато е извън тялото.

Епидемията от Covid-19 ще започне да затихва в началото на май?

Поради това повечето обвити вируси имат ясно изразен сезонен характер.

Проучванията показват, че SARS-Cov-2 може да оцелее на твърди повърхности (като пластмаса или стомана) до 72 часа при температура 21-23 градуса и при относителна влажност 40%.

Как се държи този вирус при различна температура и влажност, предстои да видим, но проучванията на други коронавируси показват, че те оцеляват повече от 28 дни при температура от 4 градуса по Целзий.

Близък роднина на COVID-19, коронавирус, който предизвика огнището на SARS през 2003 г., също се почувства по-добре при по-сухи и студени условия. Колкото по-висока е температурата и влажността, толкова по-кратък е животът на този вирус.

„Ролята на климата е, че той влияе върху стабилността на вируса извън тялото - например, когато навлиза във въздуха и на повърхността, след като заразеният човек кашля или киха“, обяснява Мигел Аруджо, служител на Националния музей на природните науки в Мадрид изучаване на въздействието на промените в околната среда върху биоразнообразието.

"Колкото по-дълго вирусът остава стабилен извън тялото, толкова по-висока е способността му да зарази хората и да предизвика епидемия. Най-големите огнища на COVID-19 в света се появяват там, където има студено и сухо време", казва експертът.

"Човешкото поведение е ключът към разбирането как се разпространява вирусът."

Covid-19. Колко е опасно пазаруването в магазина?

Мигел Арухо вярва, че ако COVID-19, подобно на други коронавируси, е чувствителен към температура и влажност, тогава огнищата на това заболяване ще избухнат в различни региони на света по различно време на годината.

"Има причина да очакваме двата вируса да се държат по подобен начин", казва той. "Но това уравнение има повече от една променлива. Вирусът се разпространява от човек на човек. Колкото повече хора има на определено място, толкова повече те влизат в контакт един с друг." и толкова повече инфекции се разпространяват - поведението на хората е ключът към разбирането как се разпространява вирусът. "

Проучване, проведено в Университета в Мериленд (САЩ), показа, че вирусът се разпространява в градове и региони на света, където средните температури са между 5 и 11 градуса по Целзий и относителната влажност е ниска.

Въпреки това, има много случаи на заболяването в тропиците. Скорошен анализ на разпространението на вируса в Азия от специалисти от Медицинското училище от Харвард показва, че този пандемичен коронавирус ще бъде по-малко чувствителен към времето, отколкото мнозина биха се надявали.

Социалната дистанция - минимум за шест месеца

Учените стигнаха до извода , че бързото нарастване на броя на заразените в студени и сухи китайски провинции като Дзилин и Хейлундзян, заедно с разпространението на вируса в тропически райони като Гуанси и Сингапур, предполагат, че температурата и влажността, които  се повишават през пролетта и лятото, няма да доведат до значително намаляване на броя на случаите на инфекция.

Според изследователите, за да се преодолее болестта, са необходими сериозни усилия на здравната система на всяка страна.

Лабораторни изследвания и компютърни симулации показват, че извън тялото, в топли и влажни условия, новият коронавирус е по-малко вероятно да оцелее

Факт е, че разпространението на вируса зависи от много по-голям брой фактори, отколкото само от способността му да оцелява в околната среда.

Близост по време на коронавирус

Болести като COVID-19 се разпространяват от хора и скоростта на разпространение на вируса може да зависи от тяхното поведение по всяко време на годината.

Например, нарастването на случаите на морбили в Европа обикновено съвпада с учебната година. Броят на случаите намалява през лятото, когато учениците не предават вируса един на друг.

Огромната миграция на хора по време на честването на китайската Нова година (25 януари), очевидно изигра основна роля за разпространението на COVID-19 от Ухан в други градове в Китай и по света.

В допълнение, времето влияе върху имунната ни система, което я прави по-уязвима от инфекции. Има някои доказателства , че нивото на витамин D в нашето тяло може да го повлияе. През зимата, когато има по-малко слънчева светлина и прекарваме повече време на закрито, тялото ни произвежда по-малко витамин D.

Но тази теория е малко вероятно да обясни сезонния характер на заболявания като грип. Освен това не е факт, че студеното време отслабва имунната ни система - въпреки че някои изследвания потвърждават това, други работи доказват, че именно студът принуждава повече клетки да защитават тялото от инфекция.

„Бронираните“ герои в битката срещу „невидимия враг“ (СНИМКИ)

Има обаче сериозни доказателства, че влажността е основен фактор за нашата уязвимост към болести. Сухият въздух намалява обема на слуз, който естествено защитава белите ни дробове и дихателни пътища от инфекция.

Китайски учени изследват около 2300 смъртни случая от COVID-19 в Ухан и ги сравняват с влажността, температурата и замърсяването на въздуха в деня, когато даден човек е починал.

Това проучване, все още не е публикувано в научно списание, но от него следва, че смъртността е намаляла в онези дни, когато температурата и влажността са били по-високи.

Освен това китайските учени в това проучване заключиха, че повишената смъртност се наблюдава в дни, когато дневната разлика в температурата е била максимална.

Въпреки това, заслужава да се подчертае, че това проучване се основава главно на компютърно моделиране, така че такава зависимост все още не е потвърдена в други региони на света.

Тъй като вирусът, причинил пандемията, е нов, е твърде малко вероятно някой да има имунитет към него - освен ако вече не се е възстановил от инфекцията. Това означава, че коронавирусът ще се разпространява, заразява и причинява заболяване не както ендемичните вируси.

Пътническите полети са се превърнали в основно средство за бързо разпространение на вируса в световен мащаб, казва Витория Колиза, директор на научните изследвания във Френския институт за здраве и медицински изследвания. В определена общност обаче именно тесните контакти между хората допринасят за нейното разпространение.

Прекратяването на контактите забавя скоростта на заразяване. Точно това се опитват да постигнат правителствата на много държави, като затварят всички възможни обществени места, с изключение на хранителни магазини и аптеки, и призовават гражданите да останат у дома.

Дори ако броят на случаите на COVID-19 намалее през летните месеци, болестта е малко вероятно напълно да изчезне и е вероятно да се върне по-близо до края на годината.
"Засега няма доказателснва за сезонността на COVID-19", казва Колиза. "Поведението на хората може да играе роля тук."

Но, както тя предупреждава, твърде рано е да се преценява дали предприетите мерки са достатъчни за спиране на вируса.

Можем ли да се заразим повторно с Covid-19?

И ако броят на случаите на COVID-19 наистина започне да намалява през следващите месеци, това може да се случи по ред причини: поради изолацията и закриването на градовете, нарастващия имунитет на населението и може би поради сезонния характер на заболяването, както показват резултатите на професор по компютърна симулация Алберт.

„Ако времето на годината наистина повлияе, това може да ни попречи да видим реалното въздействие на две други причини,“ предупреждава той. „В страни, в които са предприети строги ограничителни мерки, по-малко хора са изложени на риск от инфектиране, но няма да се изненадам, ако ни удари през есента и зимата с втора вълна на болестта. "

Дори ако COVID-19 има определена сезонност , болестта е малко вероятно да изчезне напълно през лятото. Но нашите настоящи опити за намаляване на броя на инфекциите могат да бъдат много полезни.

Източник  Би Би Си

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още